Do 24 jan 2013 20:15  
 
 

  Poll
  8,95
 
  Regie
  Michael Haneke
 
  Land - Jaar
  Frankrijk - 2012
 
  Duur
  127'
 
  Met
  Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, William Shimell, Isabelle Huppert, Laurent Capelluto
 

Wanneer u dit leest wordt net duidelijk welke film het Nederlandse filmpubliek als beste van het jaar heeft aangewezen. De Volkskrant publiceert rond deze tijd de uitslag van de meting. De Gouden Palm van Cannes en de prijs voor beste Europese film en regisseur én de prijzen voor beste actrice en beste acteur gingen al voor.

Zo’n eenvoudig verhaal: Georges en Anne wonen in Parijs en genieten van hun pensioen; beiden waren muziekdocent en muziek speelt natuurlijk nog steeds een belangrijke rol. Hun dochter woont met haar gezin in het buitenland. Op een dag krijgt Anne een herseninfarct en raakt zij aan één kant van haar lichaam verlamd. Het wordt steeds moeilijker voor George om Anne te verzorgen…

"Amour is een filmisch hoogstandje. Beide hoofdrolspelers zijn verpletterend goed in het spelen van de kwetsbaarheid van hun personage. (..) Haneke laat zijn delicate drama, dat geen enkel vals sentimenteel moment bevat, vrijwel geheel in het appartement afspelen. Dat maakt het proces van het onvermijdbare einde nog beklemmender." (Algemeen Dagblad)

Bijzonderheden
De film wordt, ondanks zijn lengte, zonder pauze vertoond.