Do 30 maart 2023 20:15 u  

Halim en zijn vrouw Mina hebben samen een traditionele kaftanwinkel in de medina van de oude Marokkaanse stad Salé. Zijn handgemaakte kaftans zijn prachtig en hij legt zich bij het maken dan ook geen restricties op. Samen hebben ze het goed, maar onderhuids broeit er wat: Halim is gay en Mina is ziek. Als een nieuwe leergierige leerling Youssef zijn intreden doet, komt het evenwicht binnen huwelijk en zaak onder druk te staan.

The blue caftan won in Cannes de FIPRESCI-prijs in het 'Un certain regard'-programma en was een van onze favorieten op het IFFR van dit jaar.

"Het kamerwerk van Virginie Surdej, in de stijl van Nederlandse stillevens, geeft de voorwerpen in de film een sensuele lading, als de weerspiegeling van de onuitgesproken verlangens van de personages." (IFFR)


Do 06 april 2023 20:15 u  

Aanvankelijk is het niet meer dan een gezamenlijke vakantie in Turkije van de 11-jarige Sophie en haar dertigjarige vader Calum. Ze komen hun tijd in het resort in Ölüdeniz wel door met zwemmen, duiken, lezen, zonnebaden en luieren. Maar zo veel mogelijk uit het zicht van zijn dochter heeft Calum het moeilijk, al is aanvankelijk niet precies duidelijk waarom; hij en de moeder van Sophie zijn uit elkaar en Sophie woont normaliter bij haar moeder.

Als Sophie 20 jaar later terugkijkt op de vakantie raakt ze sterk geroerd als ze probeert het duistere aspect van haar vader van toen te begrijpen.

Winnaar Bafta voor beste Britse debuut, "een lofdicht op mijn overleden vader" sprak Wells bij de uitreiking. Oscarnominatie voor Paul Mescal (de vader) voor beste acteur.


Do 13 april 2023 20:15 u  

Het is natuurlijk een aanbeveling dat het de makers van De nieuwe Wildernis (9,1) en De wilde Stad (8,3) zijn, die ook Onder het maaiveld hebben gemaakt. De titel spreekt eigenlijk voor zich: de fascinerende wereld onder onze voeten wordt in beeld gebracht en natuurlijk is er de waarschuwing om zuinig te zijn op onze aardbol: boven-, maar ook ondergronds.

De film is gelinkt aan het gelijknamige driejarige project van IUCN NL, De Vlinderstichting, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en de Wageningen University & Research (WUR). "Samen werken zij aan een structurele verandering in de omgang met de bodem, die herstel van het bodemleven mogelijk maakt en het bodemleven op waarde schat."


Do 20 april 2023 20:15 u  

Ze kennen elkaar van vroeger en waren toen bevriend. Als dertigers lopen Zoe en Kazim elkaar weer tegen het lijf en het klikt wel weer, al is Zoe hogelijk verbaasd dat Kazim voor een traditioneel, Pakistaans, gearrangeerd huwelijk kiest. Is het een idee om een documentaire te maken van de aanloop naar de bruiloft? Natuurlijk slaan bij Kazim de twijfels toe, maar niet bij zijn bemoeizuchtige moeder Cath.