Do 28 september 2023 20:15 u  

In de jaren '30 waren dergelijke praktijken ook in Denemarken gebruikelijk: zich -volgens de overheid - misdragende meisjes en vrouwen(!) werden naar het afgelegen eilandje Sprogø gestuurd om daar heropgevoed te worden. Dat lot is ook voor de jonge Maren weggelegd, al is zij niet van plan zich aan de rigide regels te houden.

"Knap hoe zo veel onmacht uiteindelijk culmineert in een slot dat haast troostrijk valt te noemen, hoe ver verwijderd van die vrolijke openingsbeelden de laatste akte ook mag zijn." (de Volkskrant)


Ma 02 oktober 2023 14:00 u  
Do 18 mei 2023 20:15 u

Zo nu en dan zijn er dus echt nog wel rollen weggelegd voor oudere dames, Catherine Deneuve (79) is ook nog steeds actief. Deze keer is Line Renaud (94) aan de beurt, die na Bienvenue chex les Ch'tis (8,79) opnieuw Dany Boon naast zich weet, zij het nu niet als regisseur, maar als een acteur in een serieuze rol.

Erg graag zou Madeleine Keller van 92 nog eens alle plekjes in Parijs willen bezoeken die iets voor haar hebben betekend. Zij zal namelijk verhuizen naar een verzorgingstehuis en dat ligt wat verder weg van de grote stad. Taxichauffeur Charles heeft daar eigenlijk niet zo veel zin in, maar vooruit dan maar. En dan graven de mijmeringen van Madeleine en de vragen aan Charles telkens wat dieper…

Natuurlijk snapt u wel dat het een heel bijzondere rit gaat worden en dat sommige ritten levens kunnen veranderen.

"Zonder te verklappen wat Madeleine allemaal heeft meegemaakt en zonder een open deur in te trappen: het is wel weer verwonderend om te ontdekken hoeveel geschiedenis er schuilgaat achter al die gezichten waar we op straat aan voorbijlopen." (de Filmkrant)


Do 05 oktober 2023 20:15 u  

Een bewijs van zo veel nieuw Frans acteertalent vonden wij na het zien van de film. Een groep studenten aan de beroemde theaterschool van het Théâtre des Amandiers in Nanterre zijn wildenthousiast over de toelating op deze beroemde instelling. Hun wel en wee, binnen en buiten het theater, is het verhaal van de film.

Regisseur Valeria Bruni Tedeschi schreef ook het scenario en baseerde zich op haar eigen ervaringen. Ambitie, romantiek, passie en het verlies van onschuld, het zijn maar een paar termen die van toepassing zijn op het verhaal dat zich afspeelt in de jaren 80.

Actrice Nadia Tereszkiewicz die Stella speelt won de César (de Franse Oscar) voor meest veelbelovende actrice.

"Behalve een levendig groepsportret is Les Amandiers een ode aan het acteervak en zijn leermeesters." (de Volkskrant)


Zo 08 oktober 2023 14:00 u  

JEUGDFILM
Waarschijnlijk ken je Juf Roos al uit de RTL4-serie. In de film gaat ze met haar buurjongen Gijs op vakantie en daar hebben ze heel veel zin in.

Maar als ze bijna klaar zijn met inpakken en lunchpakketjes maken gaat het mis, als Gijs per ongeluk de roos van de jurk van Juf Roos af stoot. Dan is die jurk wel de magische krachten kwijt. In de kist van Oma Rosalinde vinden Juf Roos en Gijs gelukkig de oplossing.


Do 12 oktober 2023 20:15 u  

In de afgelopen jaren was er veel aandacht voor het werken in de gezondheidszorg en in de ziekenhuizen in het bijzonder. Met Sages-Femmes leven we mee met de gang van zaken in een onderbezette kraamkliniek.

Na een vijfjarige opleiding werken de verloskundigen Sofia en Louise pas net in de geboortekliniek van Toulouse. Er is daar maar weinig tijd voor een begeleiding, want het is er erg druk. Iedereen doet weliswaar zijn of haar uiterste best om de aankomende ouders en kleine baby's te ondersteunen, maar soms lopen de spanningen natuurlijk flink op.

Sages-Femmes won in Berlijn de Prijs van de Oecumenische Jury en ontving er de derde prijs in de Panorama Publiekscategorie.

"Regisseur Léa Fehner betrok echte verloskundigen bij het maakproces van de film, filmde daadwerkelijke bevallingen en liet jonge acteurs van de toneelschool meelopen op de kraamafdelingen." (persmap)


Do 19 oktober 2023 14:00 u  

JEUGDFILM
Het gaat niet goed met de boerderij van Klara: er groeien maar geen gewassen. Gelukkig heeft het varken Albert een heel bijzonder nano-zaadje uitgevonden dat het probleem zou kunnen oplossen.

Albert zal zijn uitvinding laten zien op zijn speciale laboratoriumtrein, maar tijdens de reis wordt zijn uitvinding gestolen. Klara en Gavin gaan samen met de beroemde detective Agatha Chichester achter de dief aan om de boerderij te redden.

Een spannende, getekende detective voor het hele gezin, maar ook met grappige fragmenten.


Do 19 oktober 2023 20:15 u  

Daar hebben we weer zo'n film over eenvoudige, maar goedbedoelende mensen, zoals ze die eigenlijk alleen in het Verenigd Koninkrijk kunnen maken. Naar de gelijknamige roman van Rachel Joyce.

Harold en zijn vrouw Maureen wonen dus gewoon, ergens in een Zuid-Engels dorpje. Als Harold hoort dat Queenie, een collega van vroeger, in een hospice is opgenomen schrijft hij haar een brief. Maar staande voor de brievenbus bedenkt hij zich en gaat te voet naar Berwick-upon-Tweed, de meest Noordelijke stad van het land. Dat betekent dan wel zo’n 750 kilometer lopen. Dat hij zich niet heeft voorbereid doet hem niets, hij zal zijn doel bereiken en Queenie 'redden'. Natuurlijk beleeft hij van alles en ontmoet hij medemensen die allemaal wat te vertellen hebben…

"Wondermooi is het einde waardoor The unlikely pilgrimage of Harold Fry je op een andere manier naar het leven en de wereld doet kijken. De schoonheid zien in kleine dingen, het wonder zeg maar." (concertnews.be)


Zo 22 oktober 2023 14:00 u  

JEUGDFILM
Lena van 11 verliest haar vader als zijn vissersboot vergaat op zee. Lena wordt boos als mensen zeggen dat haar vader onvoorzichtig zou zijn geweest. Zelf denkt ze dat er een geheimzinnig zeemonster rondzwemt op zee.

Vechtend tegen haar verdriet gebruikt ze al haar fantasie en moed om dat monster te vinden in dit ontroerende avontuur.

Zeevonk was de openingsfilm van het kinderfilmprogramma van de Berlinale 2023 in Berlijn.


Do 26 oktober 2023 20:15 u  

Un métier serieux is gemakkelijk in een paar woorden samen te vatten: het leven op een middelbare school in Frankrijk. De overeenkomsten met de omstandigheden in ons land zijn uiteraard evident.

Mede onder druk van zijn ouders accepteert student Benjamin een baan als invallend docent wiskunde. Hij is er niet in geslaagd om een studiebeurs te bemachtigen en hij moet wát om zijn studie te kunnen bekostigen.

Dat de school in kwestie in een buitenwijk van een stad het moeilijk heeft en zelfs gevaar loopt om gesloten te worden helpt niet echt. Opnieuw maken we kennis met een groep toegewijde werkers, die zich inzetten voor de belangen van de leerlingen en die van de school.

Un métier serieux zal pas op 4 januari worden uitgebracht in ons land, maar is dus nu al bij Fanfare te zien met dank aan distributeur Cherry Pickers.

"Het geheel wordt opgediend door een prachtige score van de ongelooflijke cast. Met zulke namen zou het moeilijk zijn geweest om te missen, maar de verbluffende entree van François Cluzet in zijn eerste optreden op het witte doek is het vermelden waard. Het is hilarisch en bewijst dat de acteur nog niets van zijn geweldige talent verloren heeft." (sortiraparis.com)


Do 02 november 2023 20:15 u  

Nora en Hae Sung zijn meer dan jeugdvrienden in Zuid-Korea, maar hun werelden scheiden als Nora's familie naar Canada emigreert. Twaalf jaar later studeert Nora in New York en komen ze elkaar op internet weer tegen en mijmeren al snel over een weerzien, maar daar blijft het bij. Weer twaalf jaar later is Nora getrouwd en komt het toch tot een hereniging met haar jeugdliefde, als die haar opzoekt in New York.

Debuterend regisseur en toneelschrijver Celine Song gaat in Past lives op zoek naar de toevalligheden van het lot en de liefde. Er is zo’n dunne scheidslijn tussen het leven dat we leiden en hoe het had kunnen zijn.

Past lives was de grote verrassing van de filmfestivals van Berlijn en van Sundance. Bij de Hollywood Critics Associasion kreeg de film de prijs voor beste independent film en Greta Lee werd als beste actrice gevierd.

"De relatie van Nora en Hae Sung is in alle opzichten realistisch, geen filmliefde zoals je die vaak ziet in traditionele romantische films maar echte menselijke gevoelens. Je kunt je erin herkennen, het is zorgzaam en kalm. Prachtige personages die voelen en reageren als levensechte mensen." (defilmrecensent.nl)