Do 23 mei 2019 20:15 u   zonder 

De nieuwe film van de Nederlandse regisseur Sacha Polak heeft internationale allures. Dirty God was de eervolle, Engels gesproken, openingsfilm van het International Film Festival Rotterdam én was geselecteerd voor het Sundance Film Festival. Het is voor het eerst dat een Nederlandse film tot de hoofdcompetitie daar wist door te dringen.

Jade is een twintiger, alleenstaande moeder van een dochter van 2 en inwonend bij haar moeder in een arbeiderswijk in Londen. Zij moet proberen haar leven opnieuw vorm te geven, nadat haar ex bij een wraakactie haar gezicht en enkele delen van haar lichaam verminkte met een zuur. Ze was gewend om wekelijks met haar vriendinnen het nachtleven te bezoeken, maar nu zijn daar voortdurend die blikken.

Voor de hoofdrol koos Polak voor de 22-jarige Vicky Knight, die ermee debuteert. Knight liep zelf als kind ernstige brandwonden op en werkte mee aan de film met een uitgesproken missie: "Met de film wil ik aan iedereen laten zien dat er een leven is na brandwonden, een leven dat uit meer bestaat dan alleen operaties."

"Jade's leven lijkt grauw en saai, maar Polak weet het met superieure precisie tot iets moois te verheffen. Mede dankzij de indrukwekkend naturel acterende debutante Vicky Knight en het liefdevolle camerawerk van Ruben Impens wordt Jade's worsteling met een nieuwe waarheid die van de kijker; zíj wordt de norm." (de Filmkrant)Lees meer ...

Do 30 mei 2019 20:15 u   met 

Al was het maar om actrice en Oscarwinnares Judi Dench weer eens te kunnen eren: zij speelt een van de hoofdrollen van de film van vanavond en we zagen haar bij Fanfare eerder onder meer in Philomena (8,76) en Notes on a scandal (8,40), maar dat is helemaal lang geleden.

Red Joan is een historisch en waargebeurd misdaaddrama over een vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog de loop van de geschiedenis wist te veranderen. Als de rustig levende oude dame Joan van in de 80 plotsklaps wordt gearresteerd omdat zij beschuldigd wordt van spionage en verraad is dat voor iedereen een uiterst onverwachte gebeurtenis. Met haar kijken we terug naar hoe het zover gekomen is.

In de jaren '30 studeert Joan natuurkunde aan de Cambridge University, waar ze bevriend raakt met de excentrieke Sonya en haar neef Leo, beiden van Russische afkomst en fanatieke leden van de Communistische Partij. Ze wordt zelfs verliefd op Leo, maar als ze daardoor betrokken raakt bij een geheime missie zal ze moeten kiezen tussen haar idealen en de liefde…

Red Joan is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Jennie Rooney, die zich voor de thriller weer liet inspireren door het waargebeurde verhaal van Melita Norwood, beter bekend als de ‘Granny spy'. Zij werd in de jaren '90 van de vorige eeuw ontmaskerd als spion van de KGB.

"Dench plays her brilliantly in old age" (The Guardian)Lees meer ...

Do 06 juni 2019 20:15 u   zonder 

Het is tijd voor een van onze toppers van het IFFR, waar de film in aanwezigheid van de regisseur in wereldpremière ging; geen 'gemakkelijke' film, maar diepontroerend, mede omdat die gebaseerd is op een waargebeurde geschiedenis, een verhaal dat zich (opnieuw) afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog en deze keer in Oekraïne.

Uit een laag zwarte aarde komt langzaam een Joods meisje, de zesjarige Anna, tevoorschijn. Ze blijkt in een massagraf te liggen. Als ze zich heeft bevrijd, denkt ze te kunnen schuilen bij een boerenechtpaar, maar dat brengt haar naar een door de nazi's bezet schoolgebouw, waar ze achter een grote open haard een schuilplekje weet in te richten. Door de loslopende hond kan ze niet meer naar buiten en vanuit haar schuilplek kan ze de gebeurtenissen enigszins volgen. Alleen 's nachts kan ze haar schuilplaats verlaten en moet ze in andere ruimtes op zoek naar wat te eten en drinken, door anderen achtergelaten, om in leven te kunnen blijven. Voortdurend moet ze waakzaam zijn om niet ontdekt te worden. De herinneringen aan haar familie helpen haar te overleven.

Winnaar van de 'Nika' (dé Russische filmprijs) voor beste film en voor beste actrice.

"Deze ode aan de veerkracht en vindingrijkheid van een kind wordt volledig gedragen door de fenomenale kindactrice Marta Kozlova" en "In al hun gruwelijkheid zijn de beelden van een grote schoonheid. Ingetogen en empathisch vertelt regisseur Aleksei Fedorchenko het waargebeurde verhaal van de zesjarige Anna." (persmap)

"Naar Anna's vindingrijkheid en veerkracht – af en toe misschien ongeloofwaardig voor een 6-jarige – blijf je ademloos kijken." (de Volkskrant)Lees meer ...

Do 13 juni 2019 20:15 u   zonder 

In 1993 had regisseur Neil Jordan een enorme filmtheaterhit met The crying game waarvoor hij een Oscar voor beste originele scenario won én een Bafta voor beste film. Met Interview with the vampire sprak hij het grote publiek aan. Met Greta van vanavond zal hij die successen wellicht niet evenaren, maar zijn kwaliteiten voor het thrillergenre laat hij duidelijk zien. Hij wist de Franse Isabelle Huppert te strikken voor de rol van Greta, die voor die rol trouwens perfect gekozen is.

Serveerster Frances vindt in de metro in New York een chique damestas en anders dan haar vriendin Erica zou doen, brengt ze die terug naar de rechtmatige eigenares: de oudere weduwe Greta, pianolerares en 'Frans' van oorsprong. Aanvankelijk staat ze toe dat er een soort van vriendschap ontstaat tussen hen, maar allengs neemt Greta het heft in handen en als Frances het contact wil verbreken lukt niet omdat Greta psychopathische trekjes begint te vertonen…

De producenten van Greta zijn dezelfden als van onder andere Inglourious Basterds en Good Will Hunting.

"De lol van de film zit 'm in de ietwat droogkomische uitvoering en wonderlijke combinatie van actrices. Moretz, de wat dromerige oer-Amerikaanse ex-kindster (Kick-Ass, Hugo) tegenover de 66-jarige Franse steractrice, die zich uitleeft in de almaar minder verborgen maniakale trekjes van de excentrieke Greta. Niemand kan zo knap een fractie van een seconde haar blik bevriezen als Huppert. Eerder geestig dan eng is dat. Maar soms hoeft een thriller ook niet eng te zijn." (de Volkskrant)Lees meer ...

Do 20 juni 2019 20:15 u   met 

Als u bij de naam van de regisseur Zhang Yimou, een van de leden van de zogeheten 'Vijfde generatie' weemoedig terugdenkt aan Het rode korenveld, Ju dou of Raise the red lantern, meestal met Gong Li, dan moet u weten dat hij later ook meerdere historische martial artfilms maakte. Groot, bombastisch, spectaculair met weinig subtiliteiten. U bent gewaarschuwd, want we willen u zo'n film ook eens voorzetten.

Het verhaal is eenvoudig en eigenlijk van minder belang, omdat de vormgeving er bepaald wel toe doet, maar toch: De Koning van Pei en zijn volk leven in ballingschap nadat ze zijn verdreven uit de stad Jing. De koning kan het verlies van de stad maar moeilijk verkroppen en richt zijn woede op de belangrijkste generaal. Wat hij niet weet is dat die generaal in het geheim aan een plan werkt om de stad te heroveren met behulp van een dubbelganger, de 'shadow' uit de titel. De machtsstrijd loopt steeds verder op en eindigt in een bloedstollende climax...

"Met zijn diepe zwart-wittinten is de film duidelijk geïnspireerd door de klassieke Chinese schildertechniek met gewassen inkt en een nieuw hoogtepunt uit het rijke oeuvre van de Chinese grootmeester." (persmap)

"Het historische martial arts-drama Shadow is een nieuw hoogtepunt. De machtsstrijd en het bedrog zijn gedompeld in constante regen en een grauw kleurenpalet waarin zelfs het bloed grijs lijkt." (IFFR)Lees meer ...

Do 27 juni 2019 20:15 u   zonder 

Rose-Lynn Harlan droomt er zowat haar hele leven al van om naar Nashville te verhuizen en daar een countryster te worden. Ze moet daaraan werken terwijl ze in Glasgow woont, waar haar cowboyhoed en witte laarzen eerder detoneren dan helpen bij het vervullen van die wens. Haar moeder Marion is eigenlijk de hoofdverzorgster van Rose's kinderen en heeft onderhand wel genoeg van de fratsen van haar dochter. Ze wil dat Rose eindelijk eens serieus wordt en aan haar toekomst en die van haar kinderen denkt.

Actrice Jessie Buckley werd tweede in 'I'd do anything', de talentenjacht van de BBC. In 2018 won ze de British Independent Film Award voor veelbelovende nieuwkomer voor haar rol in Beast.

"Een hartverwarmende film over moeders en dochters, over dromen en realiteit en over muziek waar je onmogelijk stil bij kunt blijven zitten." (persmap)Lees meer ...