Do 03 december 2020 20:15 u
Di 08 december 2020 20:15 u

Voor de derde keer zetten we onze persoonlijke winnaar van het IFFR op de agenda en doen we mee met de dus al twee keer uitgestelde Nederlandse première. Metri shesh va nim, de originele Iraanse titel, kreeg van ons 5 sterren, want we waren diep onder de indruk van het kijkje in de onder- én in de politiewereld van dat land.

"Just 6.5 werd de meest succesvolle binnenlandse film in de Iraanse geschiedenis - buiten komedies om - en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Alleen al de eerste scène van deze film is de toegangsprijs waard." (persmap)

Samad is de leider van het onderzoek naar topcrimineel Nasser, die op het foute pad terechtkwam vanwege de armoedige leefomstandigheden van zijn familie en daardoor in de drugshandel terechtkwam en er een vermogen verdiende. Dat geeft dan weer een andere kijk op de situatie van het land dat 6,5 miljoen drugsgebruikers telt.

"Schrijver-regisseur Saeed Roustayi maakte een vermakelijke en tot nadenken stemmende film, met een sfeer die zo gespannen is dat je hem bijna kunt aanraken." (persmap)

De film stond al in april op onze agenda, maar nu doen we dus mee met de uitgestelde landelijke première. Just 6.5 won tenminste 12 internationale prijzen van de tientallen nominaties, meestal voor beste film op festivals en/of voor beste acteur (Payman Maadi).

Do 10 december 2020 20:15 u
Di 15 december 2020 20:15 u

Een van de publieksfavorieten van het Film Fest Gent was Kom hier dat ik u kus, waar de film in wereldpremière ging. Wij doen mee met de Nederlandse première.

Mona is nog maar negen als haar moeder bij een auto-ongeluk om het leven komt. Als haar vader Vincent nieuwe vriendin Marie opdoet, overheerst die al snel het gezin als vervangende moeder. Mona denkt er wel het hare van, maar wil ook voorkomen dat het nieuwe gezin uit elkaar valt en neemt haast alle verantwoordelijkheid daarvoor op zich.

Als volwassene heeft Mona nog steeds dezelfde levenshouding: liefst maakt ze iedereen gelukkig, maar die wereld is natuurlijk behoorlijk anders met zo veel mensen die het eigenbelang voorop stellen. Zij zal zelf het initiatief moeten nemen om toch een gelukkig leven te kunnen leiden.

Naar de gelijknamige tweede roman van Griet Op de Beeck uit 2014 die toen werd genomineerd voor de NS-publieksprijs en ‘Boek van de maand' werd bij DWDD.

"Liefhebben in de gebiedende wijs, op commando, omdat anders de hel losbreekt. In zowel boek als film is het de voorbode van een leven lang op eieren lopen." (de Filmkrant)

Do 17 december 2020 20:15 u
Di 22 december 2020 20:15 u

Wereldwijd bestaan er op dit moment een kleine 100 zangkoren van vrouwen van uitgezonden militairen. The singing club verhaalt over een van de eerste, waarbij gelijkgestemden door samen te zingen steun bij elkaar vinden om de onzekerheid over de veiligheid van hun mannen in Afghanistan en de eenzaamheid aan te kunnen en er voor elkaar te zijn, mocht het fout gaan aan de andere kant van de wereld.

Kate is een officiersvrouw en zij draagt de last zoals het de partner van een kaderlid betaamt: met stijl. Juist zij komt op het idee om een zangkoor te beginnen. Lisa is van een heel andere soort, maar laat zich toch overtuigen, al moeten er de nodige verschillen worden overbrugd.

Natuurlijk is het allemaal al wel eens eerder gezien, The full monty uit 1997 is van dezelfde regisseur, maar 'De feelgood-film van het jaar!' was natuurlijk wel een heerlijke slotfilm van Film bij the Sea en dus ook een mooie afsluiter van onze lopende, anders wel erg zware programmafolder.

Zo 20 december 2020 13:00 u
Zo 27 december 2020 13:00 u

Het ballet De notenkraker in 2 bedrijven op muziek van Tsjaikovski werd in 1984 gemaakt door Peter Wright. Ondertussen is het een van de meest favoriete balletten, vooral rond de kerst, en daarom past de verfilming ervan uitstekend in ons programma.

Alle studenten van The Royal Ballet School nemen deel aan deze nieuwe versie, live opgenomen in The Royal Opera House. Natuurlijk zijn er de magisch groeiende kerstboom, de dans van de sneeuwvlokken en het prachtige pas de deux van de Suikerfee en haar prins, net als een nieuwe(!) gevechtsscène tussen de Notenkraker en de Muizenkoning en hun legers, gechoreografeerd door Will Tuckett.

"...een productie die zowel kinderen als volwassenen in de ban heeft gehouden sinds de eerste uitvoering door The Royal Ballet in 1984. Gecombineerd met Tsjaikovski's weelderige muziek en charmante ontwerpen van Julia Trevelyan Oman is dit een magisch ballet voor het hele gezin." (persmap)

Het is kerstavond en Herr Drosselmeyer, de goochelaar, neemt de jonge Clara mee op een fantasieavontuur waarin de tijd stil is blijven staan. De woonkamer van het gezin verandert in een geweldig decor en een magische reis voert hen door het Land van Sneeuw en het Koninkrijk der Snoep.