Do 29 augustus 2019 20:15 u   zonder 

Met de film van vanavond compenseren we de luchtigheid van de eerste weken van het nieuwe seizoen. Queen of hearts bleef ook bij ons nog lang in het hoofd hangen en dat is complimenteus bedoeld. De film ging in Nederland uit op het IFFR en scoorde daar een 4,487 (uit 5) bij het publiek. Niet onvermeld mag blijven de fantastische acteerprestatie van Trine Dyrholm, die we nog kennen uit Becoming Astrid (8,51) en die niet alleen in Denemarken furore maakt.

Anne en Peter hebben een rijk (gezins)leven, met behalve het koppel ook nog de tweelingdochters. De rust is voorbij als Gustav, de tienerzoon van Peter uit zijn eerste huwelijk, ook in het grote en mooie huis komt wonen. Het eigenlijk onverklaarbare gedrag van Anne, die zich meer dan normaal aangetrokken voelt tot de jongen, leidt ertoe dat alle geluk op het spel wordt gezet met grote gevolgen.

"„Mijn grote angst is dat dit alles zomaar verdwijnt", zucht Anne, en zet kordaat de bijl aan de stam" en "...dankzij de hoekige kwetsbaarheid van Trine Dyrholm ga je heel lang mee met Anne, met de sidderende adolescent die bij haar de kop opsteekt. Een plausibel en aangrijpend verhaal van een vrouw die zich in haar eigen spinnenweb vastdraait." (de Volkskrant)Lees meer ...

Do 05 september 2019 20:15 u   zonder 

De vorige film die we van de gebroeders Dardenne vertoonden was La fille inconnu (8,07) uit 2016. Maar ook Deux jours, une nuit (7,71 in 2014), L'enfant (7,68 uit 2006) en Le fils (7,42 uit 2008) waren bij Fanfare te zien. We mogen ons dus fans noemen en we zien ook bij ons publiek een stijgende waardering voor hun films.

De 13-jarige Ahmed radicaliseert, dat is duidelijk wanneer hij zich fanatiek gelovig gedraagt. Dat tot groot ongenoegen van zijn omgeving waar zijn gedrag tot wanhoop leidt, omdat die de jongen niet meer herkent: zijn moeder weet zich geen raad met de ruzies die ontstaan met haar, zijn zussen en Ahmed. Zijn leraren maken zich grote zorgen vanwege de extremistische interpretaties van de Koran.

Dan loopt het uit de hand.........

"De waaromvraag laten Jean-Pierre en Luc Dardenne links liggen. Ahmeds radicalisering is een feit wanneer de film begint: het gaat de Dardennes om het pad dat hij vanaf daar aflegt." (De Morgen)

"Hij wordt omringd door immens geduldige, goeiige mensen. Staan ze symbool voor de open westerse samenleving? De filmers doen geen politieke uitspraken. Ze lijken eerder te accepteren dat ze niet in het jonge hoofd van Ahmed kunnen doordringen." (Trouw)Lees meer ...

Zo 08 september 2019 14:00 u   met 

Michael Berg van 15 wordt, op straat ziek geworden, opgevangen door de veel oudere Hanna. Helemaal onverwacht beginnen ze een hartstochtelijke affaire. Op een dag verdwijnt Hanna uit zijn leven en richt Michael zich op een nieuwe toekomst.

Jaren later, Michael studeert dan rechten, komen ze elkaar opnieuw tegen: Hanna staat terecht voor misdaden die ze in een concentratiekamp gepleegd zou hebben. Maar als het proces vordert, ontdekt hij een geheim dat het leven van beiden zal veranderen.

Het semi-biografische boek Der Vorleser van Bernhard Schlink (de eerste Europese roman die de nummer 1-positie op de New York Times Bestseller List bereikte ) is zeer veel gelezen en de drie hoofdonderwerpen van de film zijn alle erg aansprekend: een onmogelijke liefde, het trauma van ongeletterdheid en de gevolgen van oorlogsdaden.

Stephen Daldry maakte na één korte film tot op heden drie speelfilms en alledrie haalden we ze naar Oudenbosch: Billy Elliot , The hours en nu dus The reader .

"Regisseur Stephen Daldry en scenarist David Hare hebben een voorbeeldige bewerking van het boek gemaakt, waarbij de verschillende tijdlagen geraffineerd over elkaar schuiven." Mark Moorman - Het Parool.Lees meer ...

Do 12 september 2019 20:15 u   zonder 

Voor filmmaker John Chester en zijn vrouw Molly is het een droom om van een droog stuk land net buiten Los Angeles een 'Plek van plezier' te maken. In 2011 verlaten zij stad en werk en gaan dat stuk land ombouwen tot een unieke biodynamische boerderij, die helemaal selfsupporting moet worden. Dat gaat natuurlijk niet eenvoudig, maar hun enthousiasme en doorzettingsvermogen kennen nauwelijks grenzen en voor elke ramp wordt wel een oplossing gevonden.

"De film toont een eerlijk, hoopvol en bijzonder aandoenlijk beeld van deze zoektocht naar harmonie, die ook nog eens adembenemend gefilmd is en bol staat van de kleurige karakters, zij het harig, wollig, kakelend, knorrend, vliegend of kruipend." (persmap)

"Al die jaren filmde Chester ook het lange en moeizame traject van kaalgeslagen land naar levendige boerderij, waarvan The biggest little farm de weerslag is. Het begint als een droom, die (zo geeft het stel openlijk toe) vooral gebaseerd is op hoe boerderijen in kinderboeken worden afgeschilderd..." (de Filmkrant)Lees meer ...

Do 19 september 2019 20:15 u  

Info volgt.Lees meer ...