Do 24 mei 2018 20:15 u   zonder 

Het was de heftigste film die we op het IFFR van dit jaar zagen en die we onmiddellijk met 5 sterren beoordeelden. Maar als je de term 'dreun' wilt gebruiken is dat bij Der Hauptmann gerechtvaardigd. Nota bene een waargebeurde geschiedenis.

In de laatste weken van de Tweede Wereldoorlog wordt er door sommige Duitse legerdivisies nog altijd doorgevochten. Als de twintigjarige Duitse soldaat Willi Herold gescheiden raakt van zijn legereenheid en ervan verdacht wordt een deserteur te zijn, slaat hij op de vlucht.

Bij toeval vindt hij het uniform van een luchtmachtkapitein en als hij dat aantrekt, voelt hij onmiddellijk de macht die van zo'n tenue uitgaat. Het misbruik ervan neemt allengs grote vormen aan.

"Der Hauptmann laat zien hoe het nationaal¬socialisme de Duitse samenleving tot in haar vezels aantastte en zelfs goedaardige burgers veranderde in gewetenloze opportunisten." (de Filmkrant)

"Een vet aangezet, cynisch-absurd anti-oorlogsdrama in zwart-wit, met soms Tarantino-esque genre-elementen." (VPRO)Lees meer ...

Do 31 mei 2018 20:15 u   zonder 

Brady is een uitstekende paardentrainer in de rodeowereld van South Dakota, maar na een val belandt hij in het ziekenhuis. Weer enigszins genezen lukt het hem nauwelijks de geadviseerde rust te nemen, laat staan dat hij zou kunnen accepteren misschien nooit meer als trainer werkzaam te kunnen zijn. Alleen bij zijn verlamde vriend Lane en zijn autistische zusje kan hij zich kwetsbaar opstellen en zijn gevoelige kanten tonen.

"The rider is een emotioneel drama over een jonge cowboy en tegelijkertijd een film die met een documentair-realisme de toeschouwer een blik gunt in de wereld van de Indian cowboys." (persmap)

De film is gemaakt met niet-professionele acteurs. Brady is een echte rodeorijder en ook zijn vader, zusje en verlamde vriend Lane Scott, ooit een beroemde bull-rijder maar verlamd geraakt na een ongeluk met een stier, zijn zichzelf.

De Amerikaans-Chinese regisseur Chloé Zhao ontmoette Brady in het Pine Ridge reservaat en ze wist meteen dat ze met hem een film wilde maken over de unieke cultuur van de Indian cowboys, rechtstreekse afstammelingen van de Sioux-stam.

Op het filmfestival van Cannes werd de film bekroond met de Art Cinema Award en inmiddels is de film op vele internationale festivals in de prijzen gevallen en wordt hij gezien als één van de belangrijkste ontdekkingen van dit jaar.Lees meer ...

Do 07 juni 2018 20:15 u   met 

Als de jonge, vrolijke schrijfster Juliet een brief krijgt van een lid van een boekenclub op het eiland Guernsey wekt dat haar nieuwsgierigheid en ze besluit naar het eiland af te reizen. We schrijven 1946. De club, tijdens de Tweede Wereldoorlog opgericht, heet eigenlijk de 'Guernsey Literary and Potatoe Peel Pie Society' (ook de titel van de historische bestseller-roman van Mary Ann Shafferom waarop de film is gebaseerd) om de bezettende Duitsers op een dwaalspoor te zetten.

Dawsey Adams is de schrijver van de brief en de ietwat ruige en aantrekkelijke boer valt bij Juliet wel in de smaak. Langzaam maar zeker moet ze antwoord geven op de vraag of ze wel terug zal gaan naar het vasteland. Ze doet daar immers onderzoek voor een nieuw boek naar het oorlogsverleden van Guernsey en haar inwoners tijdens de bezettingsperiode en dat wordt ons in flashbacks duidelijk gemaakt.

"...het eiland Guernsey is prachtig weergegeven, de decors zijn netjes aangekleed en de kostuums zijn tiptop, wat allemaal bijdraagt aan een algehele warme en idyllische sfeer." (filmvandaag.nl)Lees meer ...

Do 14 juni 2018 20:15 u   zonder 

Een van de belangrijkste films van het Film Fest Gent, want winnaar van de Grand Prix aldaar, was de film die we u in voorpremière voor Nederland voorschotelen. Hij zal pas op 28 juni in ons land worden uitgebracht.

De vrouw van de Koerdische herder Zagros, Havin, wordt door zijn familie beschuldigd van overspel. Havin ontkent, maar slaat toch met hun dochtertje Rayhan en hun nog ongeboren kind op de vlucht vanuit Koerdistan naar België. Zagros is overtuigd van Havins onschuld en reist hen achterna om in België een nieuw leven te beginnen. In Brussel aangekomen gaat Zagros door de bemoeizucht van zijn familie toch twijfelen en komt hij voor de onmogelijke keuze tussen de liefde voor zijn vrouw en de eer van zijn familie.

Zagros is het indrukwekkende speelfilmdebuut van de Belgisch-Koerdische cineast Sahim Omar Kalifa en de film won al vele prijzen waaronder de publieksprijs en de prijs voor beste regie op het Arras Film Festival 2017 en de al eerder genoemde Grand Prix van het Filmfestival van Gent.

"Dat centrale dilemma staat symbool voor de pijnlijke culturele spreidstand waarmee heel wat mensen met een migratie-achtergrond worstelen: die tussen respect voor familie en tradities aan de ene kant, en emancipatie en moderniteit aan de andere kant. Of hoe een verhaal over een schaapherder uit Koerdistan ook heel veel kan zeggen over onze eigen samenleving." (De Morgen)Lees meer ...

Do 21 juni 2018 20:15 u   met 

Aan het eind van het seizoen maken we het niet te zwaar en zetten we u (opnieuw) een Engelse boekverfilming voor. 'De boekhandel' werd geschreven door Penelope Fitzgerald (1916-2000) en speelt aan het eind van de jaren '50 van de vorige eeuw.

Weduwe Florence Green probeert haar leven weer op te pakken door een boekwinkel te openen in een vervallen historisch pandje in het kustplaatsje Hardborough in Engeland. Haar winkel doet meer stof opwaaien dan ze had verwacht, maar Florence zet dapper door, dwars tegen de welgestelde Violet Gamart en haar man in, die de leiding hebben over de tegenwerkingen. Steun vindt ze bij de wat merkwaardige Mr. Brundish, die juist van mening is dat het stadje wel wat modernisering kan gebruiken.

Schrijfster Penelope Fitzgerald won de Booker Prize met Offshore en haar werk raakt tegenwoordig weer volop in de belangstelling. In Spanje won de film opvallend 3 Goya's (de Spaanse Oscars) voor beste film, beste regie en beste scenario.

Op de Frankfurter Buchmesse won The bookshop de prijs voor 'Beste boekverfilming van het jaar' en is pas vanaf 7 juni in ons land te zien.Lees meer ...

Do 28 juni 2018 20:15 u   zonder 

Op het moment van schrijven is de titel van de slotfilm nog niet bekend en gaan we óf voor een latere bekendmaking via de nieuwsbrief óf wordt het een verrassingsfilm. De film wordt zonder pauze vertoond, maar er is wel een nazit, waarbij we samen willen toosten op het dan voorbije seizoen.Lees meer ...