Do 01 maart 2018 20:15 u   met 

Volledig geloofwaardig zijn de makers van Darkest hour erin geslaagd om een beeld te schetsen van het premierschap van Winston Churchill. Het helpt natuurlijk dat de haast onherkenbare Gary Oldman die rol op zich heeft genomen en grote kans maakt om, na de Golden Globe, ook de Oscar toebedeeld te krijgen als beste acteur.

Hij is nog maar net premier van het Verenigd Koninkrijk en Winston Churchill staat al voor de moeilijke beslissing om samen te werken met nazi-Duitsland en te praten over een vredesverdrag óf te streven naar een onafhankelijke vrijheid van zijn natie.

In West-Europa vallen de Nazi's verschillende landen binnen en in eigen land is de bevolking nog nergens op voorbereid en kan hij ook maar weinig verwachten van de koning. Tot overmaat van ramp rommelt het in zijn eigen partij en spant die zelfs tegen hem samen.

Ook al weten we het eindresultaat, de spanning is groot en onbegrijpelijk is het verloop naar het einde van Churchills carrière.

Ook nog een Oscarnominatie voor beste film; zondag is de uitreiking.

"De vlijmscherpe dialogen zijn een genot en het uitstekende acteerwerk maakt van Darkest hour een meeslepende film. Voortdurend is er het besef dat de Britten op een haar na hadden onderhandeld met de nazi's." (de Volkskrant)Lees meer ...

Do 08 maart 2018 20:15 u   zonder 

Vanavond komen de termen 'Oscar(nominatie)' en 'IFFR-score' in een film samen. William Dafoe zou wel eens de beste acteur in een bijrol kunnen zijn geworden (de Golden Globe verdiende hij al) en de film scoorde in Rotterdam een 8,6, naar onze schaal omgerekend.

Brooklynn Prince was amper zes toen ze Moonee speelde, een brutale donder die haar vakantievriendjes meesleept in een dol zomeravontuur, terwijl haar moeder Halley van 22 alleen met grote moeite het hoofd boven water kan houden, maar op z'n tijd ook wel eens wat plezier aan het leven zou willen beleven.

Alles speelt zich af in een krakend motel, vlak bij Disney World Florida, waar manager annex klusjesman Bobby de enige lijkt die nog wat te zeggen heeft. Maar er komt een dag dat Halley de harde waarheid in zal moeten zien…

"Geen idee hoe het mijn film zal vergaan, vertelde regisseur Sean Baker ons in Cannes, maar Brooklynn Prince, die de kleine Moonee speelt, wordt een ster. En aan de prestaties van Bria Vinaite, die Moonees moeder vertolkt, valt ook niet af te lezen dat Baker hen zomaar van Instagram plukte." (Knack)Lees meer ...

Do 15 maart 2018 20:15 u   zonder 

Wanneer de film bij Fanfare aan de beurt is, liggen de Oscaruitreikingen al ver achter ons en weten we wat hij heeft 'gedaan': hoeveel van de 9 nominaties bij de meest begeerde filmprijzen ter wereld zijn omgezet naar prijzen. En we waren toch al zo enthousiast over Three billboards.

Mildred Hayes heeft er genoeg van: na maanden is er nog geen enkele vooruitgang in het onderzoek naar de moord op haar dochter en dat zal iedereen weten. Drie al lang niet meer gebruikte reclameborden aan de rand van de stad huurt ze af en laat ze beplakken met verontwaardigde kreten en vragen aan de politiechef ter plekke. Die is daar niet zo van geporteerd en wanneer zich nog een tweede agent bij het dispuut meldt, heeft dat bepaald geen sussende werking...

Winnaar 4 Golden Globes (beste film, beste scenario, beste actrice en beste mannelijke bijrol van Sam Rockwell). Winnaar beste scenario bij het filmfestival van Venetië. Regisseur Martin McDonagh won eerder vele prijzen met In Bruges.

"...de morele glibberigheid is juist de kracht van Three billboards. Dat blijkt wel uit de ene na de andere scherp geschreven confrontatie. De harde humor van McDonagh past deze acteurs en hun geweldige gevoel voor komische timing." (de Volkskrant)Lees meer ...

Do 22 maart 2018 20:15 u   zonder 

Soms verlaat je de filmzaal met een fikse dreun; dat overkomt je bij Jusqu'à la garde. Wanneer beweerd wordt dat de werkelijkheid vaak nog erger is, moet je daar in deze situatie maar niet aan denken.

Onmiddellijk bij de opening van de film wordt het je als kijker al duidelijk: de rechter leest een verklaring voor van Julien, de elfjarige zoon van een net gescheiden echtpaar. Miriam wil graag de volledige voogdij over de jongen, maar de rechter besluit tot een gedeelde, waarna steeds heftiger beschuldigingen over en weer zullen volgen. Dat is niet eens zo'n probleem voor de oudere dochter, die trekt haar eigen plan, maar Julien is ronduit de dupe.

De titel van de film verwijst, net als de Engelse titel Custody, niet alleen naar 'voogdij' maar ook naar 'gevangenschap'.

Eerder in 2013 maakte regisseur-scenarist Xavier Legrand de Oscar-genomineerde korte film Avant que de tout perdre met dezelfde volwassen hoofdrolspelers. In deze film valt natuurlijk ook debutant Thomas Gioria op als de bange en wat stuurse Julien. De film won in Venetië prijzen voor beste regie en beste debuut.Lees meer ...

Do 29 maart 2018 20:15 u   met 

Biopics hebben soms het probleem dat ze gedwongen zijn om de werkelijkheid zo goed mogelijk te benaderen. Bij I, Tonya leek ons het grootste probleem dat kunstschaatsster Tonya Harding de eerste was die de drievoudige axel sprong. Margot Robbie (met de hulp van digitale technieken?) verricht dus welhaast wonderlijke prestaties met haar rol en werd dan ook genomineerd voor een Oscar voor beste actrice. Net als Allison Janney, maar dan voor beste actrice in een bijrol als de moeder van Tonya, aan wie je onmiddellijk een hekel hebt.

Kunstschaatsster Tonya Harding is een fantastisch talent en ongetwijfeld zal ze deel uitmaken van de selectie voor de Olympische Spelen van 1994. Maar de schaatstop vindt het maar niks dat Tonya van mindere komaf is en zich niet altijd gedraagt zoals dat in de schaatswereld gebruikelijk is.

In hoeverre Harding op de hoogte was en wellicht zelfs initiatiefneemster bij het plan om haar grootste concurrente bij de Spelen Nancy Kerrigan wat aan te doen, zal wel altijd onduidelijk blijven, maar de lezer begrijpt dat er genoeg te vertellen is voor een enerverende film.

"Regisseur Craig Gillespie levert met I, Tonya een uniek evenwicht tussen humor, geweld en ontroering af." (Persmap)Lees meer ...

Do 05 april 2018 20:15 u   zonder 

Op de tweede plaats in de publiekspoll van het IFFR eindigde de voor een Oscar voor beste buitenlandse film genomineerde film van vanavond (4,618 uit 5), net achter The guilty (4,734), die pas tijdens het festival werd aangekocht door Septemberfilm.

Het is niet eens zo'n heel bijzonder gegeven: hoe een klein meningsverschil enorm uit kan groeien, maar in The insult (De belediging) loopt het wel gigantisch uit de hand, vooral omdat politiek en religie samenkomen in het conflict en ook omdat de Libanese burgeroorlog nog steeds voelbaar is.

In Beiroet wordt een wijk opgeknapt en het appartementencomplex van de Libanese christen Toni staat in die wijk. Verantwoordelijk voor de bouwwerkzaamheden is aannemer Yasser, een Palestijnse vluchteling. Er gaat wat fout met de waterafvoer van het balkon en als er een ruzietje ontstaat vallen er verkeerde woorden. Het is dan nog niet te voorzien wat daar verder nog van komen zal, maar zoals hiervoor al opgemerkt: het loopt volledig uit de hand en het leidt zelfs tot ver meer dan maar een gewone rechtszaak.Lees meer ...