Do 29 februari 2024 20:15 u  
Ma 04 maart 2024 14:00 u

Een van de indrukwekkendste films van het IFFR handelt over het gezin van Rudolf Höss; hij was commandant van het vernietigingskamp Auschwitz. De familie woont naar genoegen in het luxueuze huis naast het kamp en Höss' vrouw Hedwig creëert er een waar paradijsje met een prachtige tuin en alle gemakken van die tijd. Als haar man zal worden overgeplaatst, zint dat haar dus helemaal niet.

Wat zich in het kamp afspeelt zien we niet, maar de geluiden en soms wat beelden op de verre achtergrond geven aan wat we toch al weten.

De film werd onderscheiden met de Grand Prix op het Filmfestival van Cannes, is de Oscarinzending van het Verenigd Koninkrijk, werd 8 keer voor een Bafta genomineerd en kreeg 5 Oscarnominaties, waaronder die voor beste film én beste buitenlandse film.


Do 07 maart 2024 20:15 u  
Ma 18 maart 2024 14:00 u

Een film uit Jordanië verdient die vermelding, omdat maar zelden films uit dat land de Nederlandse markt bereiken.

De 30-jarige Nawal is totaal onverwacht weduwe geworden terwijl zij en haar man Ahmad er alles aan deden om een tweede kind, liefst een jongen, te krijgen. Want in Jordanië krijgt de schoonfamilie een deel van de erfenis als een vrouw geen zoon heeft. Zodoende raakt ze verwikkeld in een juridische strijd met haar bemoeizuchtige zwager Rifqi. Ze doet er alles aan te doen om haar eenvoudige appartement en haar leven met haar dochtertje te behouden en probeert amechtig de rechtsprocedure uit te stellen. Het is daarom ingewikkeld, omdat blijkt dat sommige eigendomsbewijzen niet goed beschreven zijn.

"Dit regiedebuut van Jordaniër Amjad Al Rasheed is niet alleen een moedige aanklacht tegen een absurd systeem, maar ook gewoon een meeslepend verteld verhaal, met verrassende wendingen, mooie nuances en solide acteerwerk." (VPRO-gids)


Zo 10 maart 2024 14:00 u  

JEUGDFILM
De beste reclame is natuurlijk om te vertellen dat de makers van Vogelvlucht dezelfden zijn als die van Minions, Verschrikkelijke ikke en Sing, om er maar een paar te noemen.

De vogelfamilie Mallard leeft een beetje in een sleur, omdat papa Mack iedereen het liefst veilig en wel in hun eigen vijver rond laat spartelen.

Maar mama Pam, puberzoon Dax en eendenkuiken Gwen willen wel eens wat meer van de wereld zien. En als er dan een gezin trekvogels in hun vijver langskomt en spannende verhalen over ver weg vertelt...

Natuurlijk loopt het toch wel een beetje in het honderd als de familie op vakantie gaat via New York naar Jamaica. Maar ze maken wel nieuwe vrienden en ze leren ook elkaar goed kennen.


Do 14 maart 2024 20:15 u  

Schandalen binnen de kerkelijke instellingen zijn niet alleen van recente data. Opnieuw wordt een waargebeurde geschiedenis verteld in film.

In 1858 geeft de kardinaal opdracht aan de soldaten van de paus om in de Joodse wijk de zevenjarige zoon Edgardo van de familie Mortara op te halen. Als baby schijnt hij namelijk in het geheim te zijn gedoopt door het kindermeisje en volgens de Roomse wetten moet hij dan een katholieke opvoeding krijgen.

Nadat Edgardo's ouders in wanhoop achterblijven en nadat ze van die verschrikking enigszins zijn bekomen, doen ze er alles aan om hun zoon terug te krijgen. Als er veel steun is van binnen en buiten de Joodse gemeenschap krijgt de strijd een politieke lading: kerk en paus voelen hun machtsposities wankelen met de steeds luidere roep om een verenigd Italië en dat sterkt hen in de weigering om de jongen terug te geven.


Do 21 maart 2024 20:15 u  

Voor we over enkele weken de winnaar van de publieksprijs van het IFFR voorzetten, vertonen we de nummer 3. Met een 4,650, een 9,3 in Fanfaretermen, een bijzonder hoge score in de belangrijkste lijst van een filmfestival: die van de bezoekers.

Met het Denemarken van 1755 gaan we ver terug in de tijd. Opnieuw wil kapitein Ludvig Kahlen uit het leger van koning Frederik V zijn vorst eer bewijzen door op een stuk wilde Deense heide een kolonie te stichten. Als beloning verwacht hij een koninklijke titel met de bijbehorende eer en rijkdom.

Volgens landeigenaar Frederik de Schinkel is het stuk grond echter in zijn bezit en hij heeft de macht en de middelen om het Kahlen bijzonder lastig te maken; als twee van zijn arbeiders zijn overgelopen naar de kapitein zint hij op wraak, maar Kahlen is een eervol man.


Do 28 maart 2024 20:15 u  

Erg bijzonder dat een Nederlandse documentaire bij het IFFR met een 4,571 in de top10 van de publiekswaarderingen staat; volkomen terecht overigens en we hebben niet getwijfeld om weer eens een documentaire in het programma op te nemen.

Ze noemt zichzelf een cartograaf naar analogie van verre voorbeelden. De Rotterdamse Carlijn Kingma heeft zich door Ariane Greep laten volgen vanaf het eerste streepje op het enorme doek tijdens het maken van het bijzonder indrukwekkende kunstwerk: 'Het waterwerk van ons geld'. Ze wil ermee laten zien, hoe onrechtvaardig ons financiële systeem in elkaar zit.

Dat klinkt misschien allemaal wat 'moeilijk', maar ook de leek wordt in de enerverende documentaire gemakkelijk meegesleept met het werk dat Kingma verzet om het ondoorgrondelijk klinkende onderwerp te begrijpen en daarna in beeld te brengen.

Kingma wordt vergeleken met Escher en Piranesi en "ze tekent ideeënwerelden, of zoals ze zelf zegt, kaarten van de soms ondoorgrondelijke werkelijkheid waarin we leven." (persmap)

Laten we ook nog toevoegen dat Kinga met haar werk werd verkozen om Nederland te vertegenwoordigen op de Biënnale van Venetië, waardoor zij ook internationaal veel bekendheid krijgt.

"De camera toont van dichtbij haar creatieve worsteling tijdens het tekenen en ook haar strijd om de onrechtvaardigheid van het huidige monetaire systeem bloot te leggen; de rijken worden steeds rijker en de armen steeds armer. De tekening leidt tot veel discussies, de kranten schrijven vol lof over haar en ze wint meerdere prijzen, waaronder de Meestervertellerprijs, de Amsterdamprijs voor de Kunst en de Dutch Design Award." (persmap)