In The assistant, wordt een #MeToo-verhaal, enigszins op afstand maar meer dan duidelijk, verteld door de ogen van Jane, die nog maar net een nieuwe baan heeft. Als assistente van een succesvolle producent in de filmwereld van New York krijgt zij al snel een onthutsend beeld van dat wereldje. Ze vindt het geen probleem om lange dagen te maken en eigenlijk overal voor op te draaien, ook al is zij als dat zo uitkomt ook de voetveeg van haar collega's.

De grote baas zien we zelf niet, maar als Jane sterke vermoedens heeft, of eigenlijk wel weet, dat deze zich schuldig maakt aan misbruik van een jonge vrouw, wil ze de zwijgcultuur doorbreken.

"Maar wat Green in haar eerste speelfilm laat zien is niet hoe die vlek op de bank is gekomen, maar hoe een heel bedrijf het mogelijk maakt dat die vlekken er maar op blijven komen. Haar film is niet autobiografisch, maar wel gebaseerd op tientallen interviews met vrouwen uit de filmindustrie, onder wie ex-werknemers van de Weinstein Company." (NRC *****)
Onder normale omstandigheden zou De slag om de Schelde overvolle zalen trekken, maar nu die zalen al met 30 gasten 'uitverkocht' zijn, ziet het er natuurlijk anders uit. Maar met plezier steunen we deze bijzondere vaderlandse film en zullen we extra voorstellingen zo nodig overwegen.

De 'vergeten slag' speelde zich af in november 1944. Tienduizenden geallieerden bestreden de Duitsers op Zeeuws-Vlaanderen en in West-Brabant. In de film worden de persoonlijke verhalen verteld van een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een verdwaalde Engelse piloot en een tegen haar wil bij het verzet betrokken Zeeuws meisje. Wanneer hun wegen elkaar kruisen moeten ze belangrijke keuzes maken.

Een van de heftigste veldslagen in West-Europa waarbij 10.000, meest jonge, mannen om het leven kwamen, was beslissend voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog. Toch is hij in de vergetelheid geraakt en de film zal daar verandering in brengen.

De film zal op 17 december in Nederland uitkomen en we overwegen een of meer extra voorstellingen toe te voegen mocht dat dringend nodig zijn.