Do 23 mei 2013 20:15  
 
 

  Poll
  8,94
 
  Regie
  Yaron Zilberman
 
  Land - Jaar
  Verenigde Staten - 2012
 
  Duur
  105'
 
  Met
  Christopher Walken, Philip Seymour Hoffman, Catherine Keener, Imogen Poots, Mark Ivanir e.a.
 

Ondertussen weten we dat de film van vanavond mooi had gepast bij het thema ‘muziek’ van de Halderbergse Cultuurmaand in het najaar, maar we hadden A late quartet al geboekt.

Al bijna 25 jaar spelen ze samen in The Fugue, het wereldberoemde strijkkwartet, dat al wel wat stormen doorstond. Maar wanneer tweede violist Robert Gelbart aangeeft dat de positie in het kwartet hem niet lekker zit, is dat nog maar het eerste probleem. Cellist Peter Mitchell krijgt te horen dat hij aan de ziekte van Parkinson lijdt.

“Wat kun je hierna nog componeren?" verzuchtte Schubert toen hij Beethovens Strijkkwartet nr. 14 had bestudeerd. Dit werk vormt het leidmotief in dit verhaal over vriendschap, loyaliteit, ouder worden, perfectionisme en de schoonheid van muziek.

“Zilberman is documentairemaker van huis uit, en zijn kennis van de klassieke muziekwereld zorgt ervoor dat wat clichématig had kunnen worden, hier blijft overtuigen. Daarbij wordt hij geholpen door een cast die perfect op elkaar ingespeeld is en geen valse noot laat horen. De finale uitvoering, ingeleid door Walken in misschien wel zijn beste acteermoment ooit, is van grote schoonheid. En daar hoef je niet eens muziekkenner voor te zijn." (de Filmkrant)