Do 22 aug 2013 20:15  
 
 

  Poll
  8,77
 
  Regie
  Tobias Lindholm
 
  Land - Jaar
  Denemarken - 2012
 
  Duur
  99'
 
  Met
  Amalie Ihle Alstrup, Johan Philip Asbæk en Søren Malling (beiden ook in Borgen en The killing), Ole Dupont (idem én Jagten) e.a.
 

Wat speelt zich af als elders op de wereld een schip wordt gekaapt en losgeld wordt gevraagd? Kapringen geeft een je aan je stoel kluisterend beeld van de gang van zaken aan beide kanten van zo’n kaping, ook al liggen die werelden letterlijk én figuurlijk zo ver uit elkaar. Somalische piraten nemen bezit van vrachtschip MV Rozen. Onder de bemanning bevindt zich scheepskok Mikkel, die er naar uitziet om eindelijk vrouw en kind weer te omarmen. Ongewild wordt hij betrokken bij de onderhandelingen tussen de directeur van de enorme vaarmaatschappij, die een redelijk losgeld eigenlijk wel aankan maar de schade beperkt wil houden, en de piraten die er natuurlijk op uit zijn een zo groot mogelijke som geld te ‘verdienen’. Als de directeur van de firma besluit om de onderhandelingen zelf te voeren wordt hem dat door de ingehuurde Britse specialist ten stelligste ontraden.

Als het helpt mag u gerust weten, dat achter deze film de makers van Jagten en Borgen zitten. Maar dat heb je al gauw in een land dat, in verhouding tot z’n grootte, een toch grote en vaak voortreffelijke filmproductie levert.

“…lijkt Lindholm de bekende conventies van het kapinggenre op geraffineerde wijze te manipuleren en te veranderen. Vernieuwing dus.” (human.nl).