Do 14 nov 2013 20:15  
 
 

  Poll
  8,53
 
  Regie
  Andrea Segre
 
  Land - Jaar
  Italië - 2011
 
  Duur
  92'
 
  Met
  Tao Zhao, Rade Serbedzija, Marco Paolini, Roberto Citran, Giuseppe Battiston e.a.
 

De film van vanavond is een klein Italiaans drama met een Chinees randje over (platonische) liefde en (het gebrek aan) verdraagzaamheid. De film voldoet helemaal aan de doelstellingen van distributeur Cinemien, ooit opgericht om op te komen voor de rechten van vrouwen. Natuurlijk is dat ondertussen allemaal wel wat breder getrokken.

De Shun Li uit de titel is een Chinese immigrante die, in een naaiatelier net buiten Rome, keihard werkt om zo gauw dat kan haar zoon, die nog in China woont, over te laten komen. Plotsklaps wordt ze, dat lijkt zonder enige reden, overgeplaatst naar Chioggia, een eilandje in de buurt van Venetië, waar ze als serveerster aan de slag gaat. Ook al spreekt ze nauwelijks Italiaans en begrijpt ze aanvankelijk de stamgasten nauwelijks, ze zet door.

Tussen haar en een van die vaste klanten Bepi, 'de Dichter' die oorspronkelijk ook van buiten Italië komt, ontstaat een warme vriendschap. Die wordt niet door iedereen geaccepteerd…

"Voortdurend voelt het alsof de personages voor de acteurs zijn geschreven. Typetjes worden het nooit. Io sono Li is geen liefdesverhaal, wel een romantische film in de zuiverste zin van het woord." (de Volkskrant)