Do 09 mei 2013 20:15  
 
 

  Poll
  8,43
 
  Regie
  Cate Shortland
 
  Land - Jaar
  Duitsland - 2012
 
  Duur
  108'
 
  Met
  Saskia Rosendahl, Kai-Peter Malina, Nele Trebs, André Frid, Mika Seidel e.a.
 

Lore past helemaal in de 4 en 5 mei-vieringen, al vertonen we hem net wat later; meer filmtheaters willen hem aan die herdenkingsperiode koppelen.

Niet zo vaak wordt een andere kant van het oorlogsdrama behandeld in een film: Lore is de dochter van SS-ouders in het Duitsland van voorjaar 1945. Als haar ouders zijn opgepakt moet zij, samen met haar broertjes en zusje, te voet door het verwoeste naoorlogse Duitsland naar haar oma. Tijdens de barre tocht ontmoet zij de joodse vluchteling Thomas en die zal ze haar vertrouwen moeten geven, hoezeer ze ook heeft geleerd om Joden te wantrouwen. Lore werd gemaakt door de Australische(!) regisseur Cate Shortland en kon daardoor de Australische inzending voor een Oscar zijn.

"In de emotionele waarachtigheid blijven verschillende scènes in herinnering, net als de langzame toenadering van de twee jonge hoofdpersonen. Maar ook in hun relatie onthoudt regisseur Shortland zich van bioscoopromantiek. Dat bestempelt het prachtig in beeld gebrachte Lore eens te meer tot een bijzondere film over volwassen worden in een turbulente tijd." (De Telegraaf)