Do 14 mrt 2013 20:15  
 
 

  Poll
  8,29
 
  Regie
  Diederik Ebbinge
 
  Land - Jaar
  Nederland - 2013
 
  Duur
  88'
 
  Met
  Porgy Franssen, Ariane Schluter, Ton Kas, René van ’t Hof, Helmert Woudenberg, Alex Klaasen e.a.
 

Dat kregen we maar niet uit ons hoofd: hoe kan een van oorsprong cabaretier (De Vliegende Panters) zo’n, aan Alex van Warmerdam schatplichtige, mooie film maken? Natuurlijk óók door zich te laten omringen door bevriende en uitstekende vaklui uit de theater- en filmwereld. De film eindigde bij het IFFR op de 1e (de eerste!) plaats in de publiekspoll met een score van 4,725 uit 5 en liet daarmee bijna 200 films achter zich. En dat is echt geen misplaatst chauvinisme. Ebbinge leek er in Rotterdam ook zelf enigszins verbouwereerd onder.

Hoewel de film voor televisie werd gemaakt en al heel snel zal worden uitgezonden moet u hem toch echt op het grote doek gaan zien. Er is gelukkig toch een kort roulement van pakweg anderhalve maand in Nederland georganiseerd. Wanneer we dit schrijven zijn er nog geen recensies geschreven.

Het verhaal speelt zich af in een dorp, dat ons aan het platteland van Zeeland deed denken, waar Fred van 54 woont. Sinds de dood van zijn vrouw is hij erg eenzaam en Fred gaat ontzettend precies door het leven. Iedereen gaat trouw naar de kerk en dat is ook zo ongeveer het enige dat er in het dorp te beleven valt. Dan duikt een zich wat eigenaardig gedragende vreemdeling op en Fred ontfermt zich over de jongeman. Dat zou wel eens grote gevolgen kunnen hebben…

“Hoewel het verhaal zich afspeelt in het heden, drukt de Hollandse jarenvijftigsfeer zwaar op de personages. Ook het production design is prachtig afgestemd op die godvrezende, strenge ambiance die Nederlanders zo goed kennen.” (catalogus IFFR)