Do 10 jan 2013 20:15  
 
 

  Poll
  7,86
 
  Regie
  Karl Markovics
 
  Land - Jaar
  Oostenrijk - 2011
 
  Duur
  94'
 
  Met
  Thomas Schubert, Karin Lischka, Georg Friedrich, Gerhard Liebmann e.a.
 

Ook Oostenrijk is een bijzonder aanleveringsland als het om films gaat. Over 2 weken vertoont Fanfare het, weliswaar in het Frans opgenomen, Amour van de ondertussen gevestigde Oostenrijkse regisseur Michael Haneke. Vanavond de eerste film van een groot talent uit datzelfde land.

Roman Kogler is pas 18 en hij zit een straf uit in de jeugdgevangenis; hij is op de helft en mag zo nu en dan voorwaardelijk naar buiten. Zonder familie of vrienden is het maar de vraag of het hem zal lukken om buiten de gevangenis iets op te bouwen. Een baantje bij het gemeentelijke mortuarium in Wenen neemt hij noodgedwongen aan en daar wordt hij op een dag geconfronteerd met een overleden vrouw die zijn achternaam draagt. Het is zijn moeder dan wel niet, maar het voorval brengt hem toch op het idee om de vrouw op te zoeken die hem kort na zijn geboorte afstond.

"Het is niet echt een verhaal om vrolijk van te worden, met veel grauwe plaatjes van de oude Habsburgse hoofdstad Wenen, maar wat het zeker niet is, is voorspelbaar. (..) Een must see, die ondanks het zware onderwerp en de sobere toon de tragiek nergens door laat slaan en toch hoopgevende elementen in zich heeft. Atmen is boeiend van begin tot einde en een terechte winnaar van zoveel prijzen." (Cinemagazine)