Do 16 apr 2015 20:15  
 
 

  Poll
  7,06
 
  Regie
  Alejandro González Iñárritu
 
  Land - Jaar
  Verenigde Staten - 2014
 
  Duur
  120'
 
  Met
  Michael Keaton, Zach Galifianakis, Edward Norton, Andrea Riseborough, Amy Ryan, Emma Stone, Naomi Watts
 

Van regisseur Iñárritu waren eerder, beide voor een Oscar genomineerde films Babel en Biutiful bij Fanfare te zien. Zijn nieuwste: Birdman is opnieuw een bijzondere productie. Al was het maar omdat de 120 minuten in maar één of een paar takes lijken te zijn opgenomen. We weten ook wel dat de technische mogelijkheden tegenwoordig nauwelijks grenzen kennen, maar voor de bijna altijd bewegende camera gebeurt meer dan je voor mogelijk houdt. Alle acteurs moeten bij de opnames, soms lang tevoren, rekening hebben gehouden met wat komen ging. Let er aan het begin van de film even op; later lukt dat niet meer, omdat het verhaal dan op snelheid is gekomen.

Eens was acteur Riggan Thomson (waarschijnlijk niet bij toeval gespeeld door Batman Michael Keaton), wereldwijd gevierd door zijn rol als superheld, maar dat is allemaal voorbij. Nu is hij druk doende met de voorbereidingen van een toneelstuk op Broadway en bovendien moet hij met zichzelf in het gerede komen en verleden en heden met elkaar weten te verbinden.

Golden Globes voor beste acteur Keaton en beste scenario en van de 9 Oscarnominaties werden er 4 (waaronder de belangrijkste voor beste film en beste regie) verzilverd.