Do 21 mrt 2013 20:15  
 
 

  Poll
  6,73
 
  Regie
  Roger Michell
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk - 2012
 
  Duur
  95'
 
  Met
  Bill Murray, Laura Linney, Olivia Williams, Olivia Colman, Samuel West e.v.a.
 

Historisch drama wordt niet beter verfilmd dan in Groot-Brittannië, ook als het toevallig in Amerika speelt en de regisseur in Zuid-Afrika geboren is.

In juni 1939 nodigt president Franklin D. Roosevelt de Britse koning en koningin uit voor een weekend in zijn huis in Hyde Park on Hudson. Zo’n bezoek van een regerend Britse vorst aan Amerika heeft dan nog niet eerder plaatsgevonden. Aan beide kanten heerst er dus een flinke spanning, temeer omdat de koning erop uit is om de Amerikanen aan zijn kant te krijgen vanwege de oorlogsdreiging. Aan Amerikaanse kant is er de nodige frictie tussen Eleanor, de vrouw van Roosevelt, moeder Sara en de secretaresse.

We kijken mee met Daisy Suckley, een nicht en huisvriendin van Franklin Roosevelt, die het bijzondere weekend beschrijft.

"Of hij de Britse vorst nu vaderlijk plaagt ("Oh, that's right: you don't vote for king"), zich uit zijn rolstoel laat tillen of een autoritje maakt met Daisy: Bill Murray is prachtig als FDR. Ook de andere acteurs spelen met zichtbaar plezier. Richard Nelson, van huis uit een toneelschrijver, zorgde voor een sprankelend scenario." (nu.nl)