Do 02 mei 2013 20:15  
 
 

  Poll
  7,48
 
  Regie
  Pablo Larraín
 
  Land - Jaar
  Chili - 2012
 
  Duur
  118'
 
  Met
  Gael García Bernal, Néstor Cantillana, Alfredo Castro, Antonia Zegers, Luis Gnecco e.v.a.
 

De bepaald niet voor de hand liggende Chileense(!) film No kwam zowaar in de top10 van het IFFR (Rotterdam) terecht: een 9e plaats in de publiekspoll met 4,48 uit 5. Mede door onze 5 natuurlijk.

In 1988 moet de Chileense dictator Pinochet van de Verenigde Naties een landelijk referendum organiseren. Met een ‘si’ of een ‘no’ zal de bevolking beslissen over het voortbestaan van het regime. De oppositie krijgt van de militaire junta dagelijks zegge en schrijve 15 minuten zendtijd op de nationale televisie. De jonge reclameman René Saavedra wordt gevraagd om de no-campagne te leiden en pakt de zaken resoluut, origineel en vastberaden aan. Als we de geschiedenis kennen weten we de afloop, maar laten we ons hier maar afvragen of hij in staat is om de murw geslagen bevolking te mobiliseren.

Winnaar Art Cinema Award in Cannes 2012, Chileense Oscarinzending voor beste buitenlandse film en daarvoor ook genomineerd. Opgenomen op een U-Matic videoband, hét systeem van de jaren tachtig, waardoor originele beelden versmelten met de opgenomen delen en de film een authentieke jaren ’80-sfeer kreeg.

"Door het beeld van moderne scherpte en glamour te ontdoen, schept Larraín ruimte voor waar het echt om gaat. NO is niet alleen een meeslepend verslag van een bloedspannende campagne, maar ook een scherpe, vaak humoristische analyse van politiek en marketing." (de Volkskrant)