Do 06 jun 2013 20:15  
 
 

  Poll
  7,51
 
  Regie
  Mikael Marcimain
 
  Land - Jaar
  Zweden - 2012
 
  Duur
  140'
 
  Met
  Pernilla August, David Dencik, Josefin Asplund, Simon J. Berger, Ruth Vega Fernandez e.a.
 

In de laatste jaren hebben de Scandinavische landen zich ontwikkeld tot belangrijke leveranciers van veel, maar vooral erg goed drama. Het lijkt daarbij ook wel of ze er niet zonder thrill-elementen kunnen en die zijn er ook vanavond. Call girl is “geïnspireerd op hét prostitutieschandaal uit de jaren ‘70” al wordt dat, om rechtzaken te voorkomen, even gemakkelijk door de makers ontkend.

In 1976 werd een politierapport uitgebracht over een escortbureau, dat vooral met minderjarige meisjes werkte en haar klanten nota bene betrok uit kringen van de (hoogste!) Zweedse politiek. Natuurlijk verdween het rapport in een la en werd het bestaan ervan lange tijd ontkend.

Zoals gezegd dekken de makers zich in door te beweren dat alles fictie is, maar het onderzoek dat gepleegd werd, de zorg die werd besteed aan de authenticiteit van de vertelling, het terughalen van de juiste jaren ’70-sfeer en het bewuste risico op het verwijt van nestvervuiling; het lijdt allemaal tot een erg vertrouwenwekkend relaas.

Bijzonderheden
Camera: Nederlander Hoyte van Hoytema (The Fighter)