Do 13 jun 2013 20:15  
 
 

  Poll
  7,02
 
  Regie
  Fien Troch
 
  Land - Jaar
  België - 2012
 
  Duur
  90'
 
  Met
  Gabriela Carrizo, Rit Ghoos, René Jacobs, Maarten Meeusen, Bent Simons e.a.
 

Niet voor de eerste keer merken we op, dat kinderen zulke belangrijke rollen spelen in de speelfilms van de laatste jaren. In Broken van twee weken geleden, eigenlijk ook in Call girl en Kid is ook de naam van een jongetje van 7.

Dat jongetje woont samen met zijn wat oudere broertje Billy en hun moeder ergens in de Belgische Kempen; een vader is niet te bekennen. Vanaf het begin al is het duidelijk dat er iets niet in orde is, al weten Kid en de kijker niet wat. Maar wanneer hun moeder komt te overlijden beseffen de jongens dat ze er alleen voor staan, al kunnen zij de consequenties natuurlijk niet volledig overzien.

Ook Fien Troch heeft met Frank van den Eeden gekozen voor een Nederlandse cameraman; samen staan zij garant voor een prachtig in beeld gebracht drama, waarbij met name de regie van de kinderen, niet alleen dramatisch maar ook komisch, bewonderenswaardig is.

“Het is knap hoe de jonge, onervaren acteurs de film weten te dragen. Nog knapper is het hoe een kleine, bescheiden film zo veel indruk kan maken; Kid is zo beheerst, en toch zo ontroerend. De kalme stijl werkt als een kompas. Zonder veel omhaal weet Troch heel nauwkeurig de pijn, maar ook de liefde te lokaliseren.” (de Volkskrant)