Do 28 nov 2013 20:15  
 
 

  Poll
  8,26
 
  Regie
  Jean van de Velde
 
  Land - Jaar
  Nederland - 2013
 
  Duur
  125'
 
  Met
  Gaite Jansen, Yootha Wong-Loi-Sing, Kees Boot, Benja Bruijning, Yannick van de Velde e.v.a.
 

Eigenlijk hebben we het idee, dat we weer een wat bredere schare filmliefhebbers een plezier kunnen doen met de vertoning van Hoe duur…. De film was uitgebreid in de aandacht, met name bij gelegenheid van de herdenking van de afschaffing van de slavernij, nog maar 150 jaar geleden.

De blanke Sarith en haar lijfslavin Mini-Mini leven in het achttiende-eeuwse Suriname, waar suiker een grote invloed heeft op het dagelijkse leven, slavernij een geaccepteerd gegeven is en de zogeheten Boni-oorlogen woeden. Mini-Mini maakt kans op ‘het geluk’ maar dat zal ten koste gaan van dat van haar meesteres, die gebukt gaat onder het harde leven dat ze leeft en het verdriet van het verlaten zijn door haar grote liefde Nathan. Wanneer haar zus Elza wél trouwt maakt dat het er niet gemakkelijker op. Eigenlijk blijft alleen Mini-Mini haar onvoorwaardelijk trouw.

De openingsfilm van het Nederlands Filmfestival is gemaakt naar de zeer succesvolle roman van Cynthia Mc Leod, die ook bij de productie van de film betrokken werd.