Do 12 feb 2015 20:15  
 
 

  Poll
  9,15
 
  Regie
  Yimou Zhang
 
  Land - Jaar
  China - 2014
 
  Duur
  111'
 
  Met
  Gong Li, Chen Daoming, Zhang Huiwen e.a.
 

Alle besprekingen van de films van de legendarische Yimou Zhang (of leest u liever Zhang Yimou?) beginnen met de vermelding van zijn eerste werken: Het rode korenveld en Raise the red lantern. Maar Coming home is al wel zijn 14e film.

Twintig jaar geleden werd Lu Yanshi als dissident naar een werkkamp overgebracht. Als hij eindelijk weer naar huis mag, komt hij er achter dat zijn vrouw aan geheugenverlies lijdt, hem vergeten is en hem dus niet meer herkent. Maar vol van liefde probeert hij toch nog iets in haar herinneringen terug te halen en voor zichzelf nog een zinvolle toekomst te vinden.

Geïnspireerd op de roman ‘The criminal Lu Yanshi’ van Yan Geling; spelend tegen de achtergrond van de Chinese revolutie. Natuurlijk speelt Zhang Yimou's muze van weleer, Gong Li, de vrouwelijke hoofdrol.

"Coming home overstijgt ook dat ene Chinese verhaal. Het gaat over iedereen die een geliefde kwijtraakt. Het kalme tempo waarin het grootse melodrama zich ontvouwt, tegen het decor van een Chinees winterland, is een verademing." (Trouw)