Do 25 feb 2016 20:15  
 
 

  Poll
  8,52
 
  Regie
  Adil El Arbi, Bilall Fallah
 
  Land - Jaar
  België - 2015
 
  Duur
  95'
 
  Met
  Martha Canga Antonio, Aboubakr Bensaihi, Soufiane Chilah, Marine Scandiuzzi e.v.a.
 

Onmiddellijk na de wereldpremière op het filmfestival van Gent van najaar 2015, waar de film de publieksprijs won, werd Black van de 2 jonge Belgische regisseurs El Arbi en Fallah een enorm succes: binnen 3 weken werden in ons buurland meer dan 100.000 bezoekers geteld. De ‘van de straat geplukte’ acteurs waren ten tijde van de opnames nog geen 18 jaar, maar spelen of zo nooit anders hebben gedaan.

Het modern en rauwe Romeo & Julia-verhaal speelt zich af in de Brusselse wijken Matongé en Molenbeek; hoe actueel kan het zijn? De vijftienjarige Mavela is lid van de ene jeugdbende Black Bronx en het geeft grote problemen als ze verliefd wordt op Marwan, een lid van de rivaliserende 1080-ers. De jongeren worden gedwongen om te kiezen tussen trouw aan hun groep of de liefde voor elkaar en dat lijkt eigenlijk niet te kunnen….

Gebaseerd op de succesvolle boeken ‘Black’ en ‘Back’ van Dirk Bracke.

“Black is zeer geslaagd als nietsontziende, rauwe film over de schaduwkanten van een grote stad als Brussel. De keuze van de regisseurs om de hoofdrolspelers van de straat te plukken betaalt zich zeker uit." (de Volkskrant)

"Black behoudt zijn geloofwaardigheid omdat El Arbi en Fallah het aandurven de film in de tweede helft écht grimmig te laten worden. Zo nemen ze wat afstand van een al te geromantiseerd beeld van het gangsterleven." (nu.nl)

NOS.nl: Meerdere Brusselse bioscopen laten de film Black, die gaat over straatbendes in de hoofdstad van België, niet zien. De film is grotendeels opgenomen in de overwegend donkere wijk Matogne en twee bioscopen daar willen hem niet laten zien uit angst voor rellen in en buiten de zaal. Drie of vier andere Belgische bioscopen weren de film ook. De regisseur van de film, Adil El Arbi, begrijpt het wel, maar vindt het ook een overdreven reactie van die bioscopen. "Misschien dat de film een wat hoger risico heeft, maar je moet mensen toch minimaal de kans geven om de film te zien. Anders gaan we de volgende keer wel een K3-film maken."

De film is gebaseerd op de boeken ‘Black’ en ‘Back’ van Dirk Bracke, die op zijn beurt weer is geïnspireerd door gesprekken met bendeleden en politie. De scènes die je in de film ziet, zijn voor een gedeelte gebaseerd op de werkelijkheid. "Jan met de pet op straat zal nooit wat van die wereld zien, maar hij is er wel degelijk", vertelt El Arbi.

Hollywood is enthousiast, daar hebben de producenten van Warner Bros en Universal de film al gezien. Volgende week vliegen de twee regisseurs El Arbi en Fallah naar Los Angeles om te praten met meerdere filmstudio's. "Het is een droom die werkelijkheid wordt."