Do 20 dec 2012 20:15  
 
 

  Poll
  9,05
 
  Regie
  Thomas Vinterberg
 
  Land - Jaar
  Denemarken - 2012
 
  Duur
  111'
 
  Met
  Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Lasse Fogelstrøm, Anne Louise Hassing e.a.
 

Na het zien van Jagten moesten we even de tijd nemen om weer bij zinnen te komen. Het kan dus iedereen overkomen, dat de woorden van een lief, klein meisje, dat een ouder broertje napraat, méér dan een eigen leven gaan leiden en een hele, zeer innige dorpsgemeenschap totaal ontwrichten.

Zo eenvoudig is het verhaal waarin Lucas, meesterlijk vertolkt door Mads Mikkelsen, die we onlangs nog tegenkwamen in A Royal affair, een door kinderen en ouders zeer geliefde kleuterleider is. De rest is duidelijk in een film waarmee Thomas Vinterberg (ook Submarino en Dear Wendy) wellicht de impact van Festen zal evenaren.

Jagten staat op de shortlist voor beste Europese film (de Europese Oscars) van dit jaar. Mads Mikkelsen werd vanwege zijn spel in Jagten in Cannes 2012 uitgeroepen tot beste acteur.

"Indrukwekkend is dat Vinterberg en medescenarist Tobias Lindholm geen schuldigen aanwijzen: Lucas is onschuldig, maar ook de in eerste instantie overspannen reactie van de dorpsbewoners op het vermeende misbruik is te begrijpen - geen van de personages handelt onredelijk. ”(The Cult Corner)