Do 22 mrt 2012 20:15  
 
 

  Poll
  8,93
 
  Regie
  Tate Taylor
 
  Land - Jaar
  Verenigde Staten - 2011
 
  Duur
  146'
 
  Met
  Viola Davis, Bryce Dallas Howard, Octavia Spencer, Emma Stone e.v.a.
 

In eerste instantie begrepen we niet, waarom met de uitbreng in Nederland van The Help zo lang werd gewacht: we zagen de film al op Film by the Sea in september 2011. Maar nu de nominaties van zo veel filmprijzen in deze periode je rond de oren vliegen is duidelijk dat distributeur Disney dat moet hebben voorvoeld.

Je zou op het verkeerde been worden gezet als je op de affiche van de film ‘Een Keukenmeidenroman’ ziet staan. Maar dat is nou eenmaal de Nederlandse titel van het bijzonder succesvolle boek dat als basis heeft gediend voor de film en dat all over the world vele boekenlijsten heeft aangevoerd en ook nu weer in de top10 staat.

In de jaren ‘60 van de vorige eeuw zet Skeeter de stad Mississippi op z’n kop als ze - nog maar net afgestudeerd - voornemens is om een aantal zwarte vrouwen te ondervragen, die hun hele leven werkzaam zijn (geweest) bij families uit het zuiden.

Aibileen is de eerste schoonmaakster die zo’n gesprek aandurft, want dat is nog al wat, niet geheel tot genoegen van met name het blanke deel van de samenleving. Maar alleen met durf en moed kun je wat bereiken.

Gelukkig volgen er meer zwarte vrouwen en wordt het duidelijk dat er wel wat boven tafel kan en zal komen…

Bijzonderheden
Oscarnominaties voor beste film, Viola Davis (voor beste actrice) en Jessica Chastain en Octavia Spencer (voor beste bijrol).