Do 25 okt 2012 20:15  
 
 

  Poll
  8,81
 
  Regie
  Nicolaj Arcel
 
  Land - Jaar
  Denemarken - 2012
 
  Duur
  128'
 
  Met
  Mads Mikkelsen, Mikkel Boe Følsgaard, Alicia Vikander, David Dencik e.v.a.
 

Aan het begin van het seizoen heeft Fanfare een aantal films uit de Noord-Europese landen vertoond. Toen al werd duidelijk wat een prachtige producties daar vandaan komen. Uit Denemarken komt ook het prachtige kostuumdrama van vanavond, dat niet onder hoeft te doen voor Britse evenknieën.

In Denemarken is het verhaal, dat op waarheid is gebaseerd, gevoeglijk bekend; hier niet. Op haar vijftiende wordt de Engelse prinses Caroline Mathilde uitgehuwelijkt aan de enigszins gestoorde jonge Deense koning Christian VII. Het blijkt bepaald geen sprookjeshuwelijk te zijn, vooral omdat alleen huisarts Johann Friedrich Struensee tot de koning door kan dringen. Dat maakt het de dokter mogelijk om die invloed aan te wenden, te goeder trouw dat wel, voor een goed bestuur van het land. Maar wanneer er een romance ontstaat tussen dokter Struensee en de koningin loopt het bepaald verkeerd af; ook voor het land.

"Regie, camerawerk en de score staan volledig in dienst van het fascinerende verhaal. Nikolaj Arcel neemt zijn tijd en dompelt je zo diep onder in A Royal affair, dat je treurt voor deze drie tragische levens..." (nu.nl)