Do 08 mrt 2012 20:15  
 
 

  Poll
  8,74
 
  Regie
  Phyllida Lloyd
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk - 2011
 
  Duur
  105'
 
  Met
  Meryl Streep, Jim Broadbent, Harry Lloyd, Anthony Head, Alexandra Roach e.a.
 

Aan publiciteit heeft het niet ontbroken bij de uitbreng van de film. Overal las en hoorde je lovende woorden voor Meryl Streep, volledig terecht trouwens. In Groot-Brittannië was er alleen kritiek op het feit dat de film (ook) aandacht besteedde aan de huidige gezondheidssituatie van Margaret Thatcher: haar geestelijke vermogens zijn niet meer wat ze eens waren. Wij vinden dat juist een versterkend argument bij het inzicht in het leven van een eens zo groot staatsvrouw; hoe je ook over haar politieke ideeën denkt trouwens.

In de eerste beelden van The iron Lady wordt het meteen duidelijk: vanuit het standpunt van de dementerende oude dame van nú kijken we terug op haar leven.

"Dankzij het - zoals altijd - briljante acteerwerk van Broadbent en vooral Streep is het lastig niet even ontroerd te raken op momenten dat de oude Thatcher haar eigen teloorgang beseft…” (Spits)

“Haar vertolking is zonder meer virtuoos, ook al omdat haar charisma samenvalt met de krachtige uitstraling die Thatcher tijdens haar bewind wist te cultiveren. Minder sterk is het subjectieve uitgangspunt van de film, die het perspectief volledig bij een breekbare bejaarde legt." (De Telegraaf)

Oscarnominaties voor Meryl Streep (beste actrice) en voor make-up.