Do 12 apr 2012 20:15  
 
 

  Poll
  8,50
 
  Regie
  Philippe Falardeau
 
  Land - Jaar
  Canada - 2011
 
  Duur
  94'
 
  Met
  Mohamed Fellag, Sophie Nélisse, Émilien Néron, Danielle Proulx, Brigitte Poupart e.a.
 

De eerste digitale vertoning moest een bijzondere zijn en met dé publieksfavoriet (met een 4,742 op een schaal van 5) van Rotterdam 2012 vinden we dat helemaal voor elkaar. We hadden de Canadese film in eerste instantie al vastgelegd voor 17 mei, hij kwam immers pas op 15 maart uit in Nederland, maar ‘de jongens van Imagine’ vonden het zo leuk, dat we voor deze speciale dag hun film uitkozen, dat ze wilden meewerken.

Wanneer de kinderen Simon en Alice van een Canadese schoolklas hun juf Martine dood aantreffen in het lokaal is dat voor hen in het bijzonder, maar ook voor de andere kinderen, ouders en collega’s een enorme schok.

De Algerijnse immigrant Lazhar is bereid de klas over te nemen en alles te doen om de kinderen om te leren gaan met het verlies. Maar zijn aanpak lijkt geen succes te zullen hebben, als hij meteen probeert om de kinderen met de literatuur van Honoré de Balzac kennis te laten maken.

Later zal blijken dat ook hij een geschiedenis heeft meegebracht.

Gelukkig is de film over verlies, dood, schuld en onschuld vooral mooi, ontroerend en lief. Intens leef je als kijker mee met de kinderen en begrijp je hun zorgen. Hoe de regisseur het fantastische spel van die kinderen voor elkaar heeft gekregen kun je eigenlijk niet begrijpen: zij zíjn die jongens en meisjes met een intens verdriet.

U zult begrijpen: voor werkers in het onderwijs een must, maar bepaald niet alleen voor hen!

Gebaseerd op een toneelstuk van Evelyne de la Chenelière.

"Monsieur Lazhar schommelt moeiteloos heen en weer tussen humor en drama, soms zelfs in dezelfde scène. De film wordt geen moment te zwaar, hoewel dat ‘gevaar’ wel op de loer ligt bij een film over een zelfmoord en de verschrikkingen die een immigrant in zijn land van herkomst heeft meegemaakt." (Filmtotaal)