Do 15 nov 2012 20:15  
 
 

  Poll
  8,44
 
  Regie
  Ken Loach
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk - 2012
 
  Duur
  105'
 
  Met
  Paul Brannigan, John Henshaw, Gary Maitland, Jasmin Riggins, William Ruane e.a.
 

‘Het engelendeel’ heeft iets te maken met de productie van whisky, Schotse in dit geval. En er zal vanavond dus meer dan normale aandacht zijn voor het drankje, dat met zoveel gevoeligheden omgeven is…

De films van Ken Loach spelen zich altijd af in de lagere milieus van de Britse maatschappij. Meestal wordt een serieus onderwerp behandeld, maar The Angels’ share is licht van toon, natuurlijk fantastisch gespeeld in soms bijna onverstaanbaar Glasgows dialect.

Robbie is wat we hier een draaideurcrimineel zouden noemen en binnenkort zal hij vader worden. Tijdens een taakstraf ontmoet hij Rhino, Albert en Mo, die door reclasseringsambtenaar Henri liefdevol worden begeleid. Henri probeert bij hen ook zijn liefde voor de whisky over te brengen, maar dat wordt alleen door Robbie opgepakt. De godendrank zal het leven van alle betrokkenen veranderen, al moet er in de Schotse Hooglanden een behoorlijk risico voor genomen worden.

“Zoals vaak bij Loach ontrolt het verhaal zich rustig, en via af en toe verrassende zijpaden. Het acteerwerk is daarbij wederom uitmuntend; vooral Paul Brannigan maakt indruk als de timide maar vindingrijke Robbie. The Angels’ share is een fijne feelgoodfilm voor liefhebbers van een sociaal drama met een scherp randje én humor." (nu.nl)