Do 30 aug 2012 20:15  
 
 

  Poll
  8,29
 
  Regie
  Rúnar Rúnarsson
 
  Land - Jaar
  IJsland - 2011
 
  Duur
  99'
 
  Met
  Benedikt Erlingsson en Margrét Helga Jóhannsdóttir
 

Het blokje films uit Noord-Europa wordt afgesloten met een prachtig, voor een Europese Oscar genomineerd, maar stevig drama uit IJsland. Er komt met vulkaanas en bankenschulden al niet zo veel goed nieuws uit dat naar het schijnt prachtige land en dat heeft wellicht ook zijn invloed op de filmproductie.

Volcano (originele titel: Erdfjall) boekte vele successen op filmfestivals over de hele wereld en dat wordt op een speciale blog allemaal nauwkeurig bijgehouden. Het verhaal gaat je soms dan ook door merg en been.

Hannes is een stugge IJslander, die net met pensioen is gegaan en hij ziet de komende periode bepaald niet zitten. Zijn vrouw Anna moet het daarbij wel ontgelden en hun kinderen ergeren zich daar erg aan. Maar wanneer het echtpaar langzaam maar zeker begint te wennen aan de nieuwe situatie en de relatie zelfs weer meer toekomst lijkt te hebben, krijgt Anna een hersenbloeding, waardoor er maar een schim van haar overblijft. En dan eist Hannes de verzorging van zijn vrouw volledig op.

Ook het prachtige IJslandse landschap speelt in de film een, zij het bescheiden rol.

Volcano was de IJslandse inzending voor een Oscar voor beste buitenlandse film in 2011.

“A film that triggers a deep emotional response that has nothing to do with sentimentality. It juxtaposes domestic space with the dramatic Icelandic landscape to riveting effect. Not just another film about redemption, Rúnar Rúnarsson's debut depicts the moral ambiguity of the choices facing a complex, older man.” (Juryrapport Chicago International Filmfestival)