Do 08 nov 2012 20:15  
 
 

  Poll
  8,22
 
  Regie
  Christian Petzold
 
  Land - Jaar
  Duitsland - 2012
 
  Duur
  105'
 
  Met
  Nina Hoss, Ronald Zehrfeld, Rainer Bock e.a.
 

Nog altijd is het mogelijk om fascinerende films te maken over het leven van gewone mensen ten tijde van de Duitse tweedeling.

In de zomer van 1980 wil de jonge, Berlijnse arts Barbara het land verlaten en zij heeft daarom een uitreisvisum aangevraagd. Als reactie op die aanvraag wordt zij door de overheid verbannen naar een provincieplaatsje om er te werken in een klein ziekenhuisje. Via haar vriend Jörg uit West-Duitsland hoopt zij toch te kunnen ontsnappen en daarom probeert zij te voorkomen dat ze zich hecht aan de nieuwe omgeving en wil zij er alleen zijn voor de kinderen die zij behandelt. En dat terwijl haar baas André juist extra veel aandacht aan haar besteedt. Maar wat zijn zijn motieven en kan de geplande vlucht wel doorgaan?

Zilveren Beer in Berlijn in de categorie beste regisseur en genomineerd voor beste Europese film 2012.

“Het web dat Petzold spint, omvat niet alleen zijn personages, maar ook de toeschouwer. Die kan enerzijds betekenislagen blijven ontdekken, en ontsnapt anderzijds maar ternauwernood aan de claustrofobische sfeer van de film, die even romantisch als gevaarlijk is. Hier is geen ruimte voor sentiment of nostalgie." (de Filmkrant)