Do 03 mei 2012 20:15  
 
 

  Poll
  7,63
 
  Regie
  Aki Kaurismäki
 
  Land - Jaar
  Finland - 2011
 
  Duur
  103'
 
  Met
  André Wilms, Kati Outinen, Jean-Pierre Darroussin e.a.
 

We mogen onszelf wel fans van de Finse regisseur Kaurismäki noemen en we vertoonden verscheidene van zijn films. We vonden het wel opwindend, dat hij op het International Filmfestival Rotterdam 2012 zelf zijn film inleidde. Nou ja, hij was in ieder geval aanwezig. Zijn belangrijkste opmerking was, als we ons goed herinneren, dat hij “misschien net wat beter films kon maken dan sommige anderen”. Feit is dat al zijn films een onmiskenbare sfeer ademen en dat geldt ook als die film zich in Frankrijk afspeelt.

Marcel Marx was eens een schrijver, maar nu hij in Le Havre woont, probeert hij rond te komen als schoenpoetser. Dat gaat allemaal net, maar alles wordt goedgemaakt door zijn vrouw Arletty, die goed voor hem zorgt. Marcel is dus toch tevreden met zijn leven, zeker als hij zo nu en dan ook nog even langs kan bij zijn favoriete kroeg

Dat zou geen nieuws zijn als niet het toeval hem in contact brengt met een minderjarige Afrikaanse vluchteling. Terwijl Arletty ziek wordt, ontfermt Marcel zich over de jongen. Dat gaat niet gemakkelijk, want met de jongen komt eigenlijk ook het ongemak in Marcels leven en dat is hij niet gewend. Gelukkig kan hij altijd terugvallen op de rotsvaste solidariteit van de mensen uit de buurt. Hoewel de politie op zoek is naar de jongen weet Marcel die vooralsnog uit hun handen te houden...

Fipresci-prijs in Cannes 2011.

“Le Havre laat de immigratieproblematiek op zijn Kaurismäki's zien: droogkomisch, zachtmoedig en grauwgrijs.” (de Filmkrant)

"De onderste laag van de maatschappij is al decennialang terug te zien in het werk van de Fin. Nog nooit was de houding van deze armen echter zo optimistisch en saamhorig en Kaurismäki's visie zo ontroerend humanistisch." (Filmtotaal)