Do 05 feb 2015 20:15  
 
 

  Poll
  7,87
 
  Regie
  Mike Leigh
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk - 2014
 
  Duur
  149'
 
  Met
  Timothy Spall, Dorothy Atkinson, Marion Bailey, Lesley Manville e.a.
 

Er zijn 4 jaren overheen gegaan voor Mike Leigh weer van zich liet horen. Another year is al uit 2010 en daarvoor vertoonden we ook Happy-go-lucky. Maar we nemen het de sinds nieuwjaarsdag 72-jarige regisseur natuurlijk niet kwalijk.

Timothy Spall werd in Cannes uitgeroepen als beste acteur voor zijn vertolking van de excentrieke, 19e-eeuwse kunstschilder Turner en bij de Oscaruitreikingen zou zijn naam ook wel weer kunnen vallen.

Kunstenaar J.M.W. Turner leefde van 1775 tot 1851 en op het hoogtepunt van zijn carrière wordt hij zowel vereerd als bespot, met name in de Royal Academy of Arts, waarvan hij het meest tegendraadse lid is. Ook in zijn privéleven zijn er de nodige ups & downs: hij heeft 2 buitenechtelijke dochters en er is maar weinig levensvreugde bij zijn zoektocht naar het geluk.

"Leigh ontkomt niet helemaal aan clichés over het moeizame gevoelsleven van kunstenaars. Maar dit kleine bezwaar valt door de prachtige hoofdrol van Timothy Spall snel weg. Omdat Turner zijn emoties wegstopt, zoeken Spall en Leigh het in kleine gebaren. Het fraai gefotografeerde Mr. Turner zit vol subtiel sprekende momenten." (NRC)