Do 14 jun 2012 20:15  
 
 

  Poll
  7,21
 
  Regie
  Joseph Cedar
 
  Land - Jaar
  Israël - 2011
 
  Duur
  103'
 
  Met
  Lior Ashkenazi, Shlomo Bar-Aba, Alma Zack, Micah Lewensohn e.a.
 

De film van vanavond gaat over de vader Eliezer- zoon Uriel-relatie, beiden Talmoedgeleerden aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem.Uriel heeft al meer dan eens erkenning voor zijn werk gekregen terwijl Eliezer het nog niet verder bracht dan een voetnoot.

Dan draaien de rollen in een klap om, als Eliezer tot zijn grote verrassing te horen krijgt dat hij de nationale prijs van Israël zal ontvangen. Kan Uriel omgaan met dezelfde jaloezie die zijn vader moet hebben gehad? Kan hij zijn vader het succes gunnen of zal hij dat saboteren?

De rijke joodse cultuur heeft in de recente filmgeschiedenis - en dan bepaald niet alleen refererend aan de Tweede Wereldoorlog of de bijbelse geschiedenis - mooie en sfeervolle, kleine films opgeleverd. Maar ook over de recentere geschiedenis wordt er prachtig verhaald: Lebanon, Paradise now.

"Regisseur en scenarist Joseph Cedar (...) schetst trefzeker een kleingeestige universitaire sfeer, waarin onder de dekmantel van de wetenschap persoonlijke vetes worden uitgevochten. (...) Bij Footnote, dat maar liefst elf Israëlische filmprijzen won, krijgt u drie films voor de prijs van één: satire, familiedrama en tragikomedie." (Het Parool)

Oscarnominatie voor beste buitenlandse film 2012; A separation was de winnaar.