Do 11 okt 2012 20:15  
 
 

  Poll
  6,26
 
  Regie
  Kelly Reichardt
 
  Land - Jaar
  Verenigde Staten - 2010
 
  Duur
  104'
 
  Met
  Michelle Williams, Bruce Greenwood, Will Patton, Zoe Kazan, Paul Dano e.a.
 

Het komt maar sporadisch voor dat het filmtheater in de programmering kiest voor een western. Meek’s cutoff is natuurlijk geen gewone representant van dat genre en is nota bene gebaseerd op ware feiten.

Je kunt je als kijker helemaal voorstellen, dat het zo gegaan moet zijn: drie emigrantengezinnen die in 1845 naar het verre westen trekken, op zoek naar een beter leven. De onzekerheid tegemoet, maar alles beter dan het leven van nu. Natuurlijk beseffen ze, dat ze de beruchte bergkam Cascade Mountains over moeten, maar Stephen Meek, een bergbewoner, die zegt ter plekke bekend te zijn, zal hun gids zijn. Of is het beter om te luisteren naar de ondoorgrondelijke indiaan, die zich ongevraagd bij de pioniers aansluit?

“Meek’s cutoff is zo'n film die met de jaren alleen maar groter zal worden en waarvoor alvast een plek gereserveerd kan worden in de eindejaarstoptien." (cinema.nl)

“Reichardts eerste periodefilm kent dezelfde tred als het eerdere werk, dat vaak als traag en minimalistisch wordt omschreven, maar een eigen vitaliteit vindt in de onvoorspelbaarheid van de scenario's. Die zijn dun aan plot en vooraangekondigde wendingen, maar vol suggestie en betekenis." (de Volkskrant)