Do 08 sep 2011 20:15  
 
 

  Poll
  9,10
 
  Regie
  Milos Forman
 
  Land - Jaar
  Verenigde Staten - 1975
 
  Duur
  133'
 
  Met
  Jack Nicholson, Louise Fletcher, Danny DeVito e.v.a.
 

De aandacht voor Jack Nicholson, gegenereerd door het filminstituut EYE, kán u niet ontgaan zijn. Fanfare doet met plezier mee met het retrospectief en vertoont (een nieuwe kopie van) de klassieker, die inderdaad een aantal weken geleden ook weer op de televisie werd uitgezonden. Maar juist deze film met die bijzondere acteur verdient het grote doek.

In 1975(!) kreeg de film 5 Oscars, waaronder die voor beste film en beste regisseur, maar ook een voor Nicholson en een voor Louise Fletcher. Er werden ook nog 4 nominaties níet verzilverd.

Randle P. McMurphy heeft zich ontoerekeningsvatbaar laten verklaren om een gevangenisstraf te ontlopen. In de psychiatrische inrichting, waarin hij dus eigenlijk niet thuishoort, komt McMurphy in opstand tegen het dictatoriale regime van nurse Ratched. Met grappen en grollen probeert hij de instelling wat op te schudden en hij weet zelfs de ‘doofstomme’ indiaan Chief Broom tot spreken te verleiden. Nurse Ratched weet vooralsnog wel raad met de opstand van de patiënten.