Do 23 jun 2011 20:15  
 
 

  Poll
  8,67
 
  Regie
  Nigel Cole
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk - 2010
 
  Duur
  113'
 
  Met
  Sally (Happy go lucky) Hawkins, Miranda Richardson, Bob Hoskins, Rosamund Pike e.v.a.
 

Na de stevige titels van de afgelopen weken mag het nu wel wat lichtvoetiger. Made in Dagenham is gebaseerd op echte gebeurtenissen, maar hoewel met serieuze gevolgen, zijn ze niet dramatisch.

Zoals bijna iedereen in het Engelse Dagenham van 1968 werkt ook Rita in de lokale Fordfabriek. Als zij en haar vrouwelijke collega’s er achter komen dat het mannelijk personeel meer betaald krijgt dan zij, voor zeker geen belangrijker werk, komen ze in opstand. Maar de dames pakken het wel op z’n vrouws aan: met humor, gezond verstand en moed nemen ze het op tegen de directie, hun eigen echtgenotes en de overheid. Rita wordt bij eigen verrassing tot stakingsleidster en onderhandelaar uitgeroepen, maar zij ontwikkelt zich al snel als een vaardig gesprekspartner waarmee behoorlijk rekening gehouden moet worden.

In 1968 gingen 850 vrouwelijke arbeiders in de Fordfabriek in protest tegen de ongelijkheid in lonen tussen mannen en vrouwen. Hun strijd heeft de wereld veranderd.

"De geweldige Sally Hawkins laat onzekerheid en vastberadenheid prachtig in haar ogen om de voorrang strijden. Net zo overtuigend levensecht zijn de andere Engelse acteurs. Genieten voor de liefhebbers. Dat geldt ook voor het tijdsbeeld, al even terloops en raak overgebracht. De korte rokjes van Mary Quant en de hits uit het tijdperk roepen aangename herinneringen op." (Telegraaf)