Do 19 mei 2011 20:15  
 
 

  Poll
  8,48
 
  Regie
  Danny Boyle
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk - 2010
 
  Duur
  95'
 
  Met
  James Franco en enkele anderen
 

Zijn vorige film Slumdog millionaire was een enorm succes, zowel bij de critici als bij het grote publiek. Danny Boyle ging er niet van uit, dat hij dat succes snel zou evenaren en dat hoefde van hem waarschijnlijk ook niet eens. Wel legde hij de lat hoog door met 127 Hours te kiezen voor het waargebeurde verhaal van bergbeklimmer Aron Ralston. Die zat het aantal uren (5 dagen!) uit de titel van de film vast in een rotsspleet voor hij zichzelf ten koste van… zijn arm wist te bevrijden.

Daarmee is het hele verhaal eigenlijk verteld. Maar de 95 minuten die de film duurt zijn zó voorbij, fascinerend en dus geen moment vervelend. Ralston had gelukkig een klein cameraatje bij zich en daarmee legde hij zijn gemoedstoestand vast en sprak hij zich moed in. Boyle verfilmde, soms in splitscreen, ook Arons hallucinaties waarbij je als kijker, net als de gevangene, soms niet eens weet of het misschien de werkelijkheid is.

"Een actiefilm zonder actie” noemde Boyle zijn film in interviews. Met een held die geen kant op kan en die bovendien geen doorsnee-held is. Dat hij erin slaagt 127 Hours zo enerverend te maken is een teken van groot vakmanschap." (de Volkskrant)

6 Oscarnominaties, waaronder die voor beste film en beste mannelijke hoofdrol.