Zo 30 okt 2011 14:00  
 
 

  Poll
  8,35
 
  Regie
  Asghar Farhadi
 
  Land - Jaar
  Iran - 2011
 
  Duur
  123'
 
  Met
  Leila Hatami, Peyman Moadi, Shahab Hosseini, Sareh Bayat e.a.
 

Het is erg leuk om een Iranese film in het programma op te (moeten!) nemen, want deze winnaar van de Gouden Beer van Berlijn 2011 geeft een fascinerend beeld van de problemen die in een zo’n midden-oostenland kunnen spelen.

Je zou het een verstandsscheiding kunnen noemen: Nader en zijn vrouw Simim kunnen het er niet over eens worden, waarvoor te kiezen. Simim wil samen, met name voor een betere toekomst voor hun dochter, Iran verlaten maar Nader kan die beslissing niet nemen omdat hij de verzorging van zijn demente vader aan niemand  kan overlaten. In die situatie gebeuren er kleine voorvallen, waarbij soms eer, dan weer opportunisme dan weer domme pech of een leugentje voor bestwil een rol spelen waarop dan door iedereen heel begrijpelijk wordt gereageerd. Maar waardoor wel de omstandigheden telkens nóg lastiger worden.

“A separation (...) is vrijwel vlekkeloos geregisseerd en kan bogen op uitstekende acteurs. (...) Door op enkele momenten iets van lichtheid toe te laten, een flard humor, behoedt Asghar Farhadi zijn film voor een loodzware tred.” (de Volkskrant)