Do 14 apr 2011 20:15  
 
 

  Poll
  8,20
 
  Regie
  Alejandro González Iñárritu
 
  Land - Jaar
  Mexico - 2010
 
  Duur
  147'
 
  Met
  Javier Bardem, Maricel Álvarez, Hanaa Bouchaib, Guillermo Estrella e.a.
 

Uxbal leidt een nogal chaotisch leven. Aan de ene kant houdt hij zich - in Barcelona -bezig met velerlei zaken, die het daglicht wat minder goed verdragen. Al heeft hij (ook) daarbij het hart op de goede plek. Daarnaast wil hij een zo goed mogelijke vader zijn voor zijn 2 kindjes. Wanneer Uxbal te horen krijgt dat hij niet lang meer te leven heeft, wil hij er alles aan doen om zijn wereldse zaken op orde te krijgen. Dat gaat natuurlijk bepaald niet vanzelf.

Van de Mexicaanse regisseur met die mooie naam vertoonden we eerder het succesvolle Babel (beste regie in Cannes 2006) en ook in de film van vanavond zijn goed en kwaad niet altijd vanzelfsprekend hetzelfde voor iedereen. Wat minder dan in zijn eerdere films is er sprake van een mozaïek van verhaallijntjes; hier is Uxbal eigenlijk het hart van een wijd vertakt spinnenweb.

“Somber en zwaar, maar onvergetelijk”. (cinema.nl)

Oscarnominaties voor Javier Bardem voor beste mannelijke hoofdrol en voor beste buitenlandse film. Die gingen respectievelijk naar Colin Firth in The King’s speech en In a better world die te zijner tijd ook te zien zijn zal zijn bij Fanfare.