Do 24 feb 2011 19.45  
 
 

  Poll
  7,75
 
  Regie
  Abdellatif Kechiche
 
  Land - Jaar
  Frankrijk - 2010
 
  Duur
  159'
 
  Met
  Yahima Torres, Andre Jacobs, Olivier Gourmet, Elina Löwensohn, François Marthouret e.a.
 

Het verhaal van vanavond berust op een waar gebeurd gegeven; dat geeft een film meestal een extra lading en de makers gebruiken die ook wel eens oneigenlijk. De werkelijkheid van Black Venus zal waarschijnlijk nog wel schrijnender geweest zijn dan de film toont…

Saartjie (Sarah) Baartmans kwam aan het begin van de 19e eeuw van Zuid-Afrika naar Engeland om er – aanvankelijk met wederzijds goedvinden – te fungeren als een soort kermisattractie in de grote steden van Engeland en Frankrijk. Langzaam maar zeker verwateren echter de idealen van haar meester Hendrick Caezar en wanneer ‘Hottentot Venus’  wordt verkocht aan een louche nieuwe ‘eigenaar’ vergaat het haar al snel van kwaad tot erger.

Aan het begin van de film is een groep Parijse medici hoogst verbaasd over het gipsen afgietsel van de Afrikaanse vrouw. In een onbedoeld racistisch college worden vergelijkingen getrokken tussen de Hottentotten en de apen. Het geeft de kijker al een snelle waarschuwing van de verwerpelijke kijk van die tijd op het zwarte ras.

Bijzonderheden
Het is goed om te weten, dat er aan het eind van de film beelden voorkomen, die als behoorlijk choquerend kunnen worden ervaren.

Vervroegde vertoning: 19:45 uur!