Do 13 jan 2011 20:15  
 
 

  Poll
  7,24
 
  Regie
  Bent Hamer
 
  Land - Jaar
  Noorwegen - 2010
 
  Duur
  90'
 
  Met
  Trond Fausa Aurvag, Fridtjof Saheim, Nina Andresen Borud, Reidar Sorensen e.a.
 

Het lijkt merkwaardig om half januari een film te vertonen die rond de kerst speelt. Maar wij zagen de film half oktober en hadden er geen moeite mee om z'n kwaliteiten te waarderen, hoewel de pers dat minder inzag. Wíj gaven de film 4½ ster uit 5.

We maken kennis met een aantal inwoners van het fictieve Noorse dorpje Skogli. Vlak voor kerstmis hebben ze ‘allemaal wat': een gescheiden man verkleedt zich als Kerstman om zijn kinderen te kunnen zien, een vrouw hoopt dat haar minnaar diens vrouw zal verlaten en zal kiezen voor haar; een protestants jongetje vertelt zijn islamitisch klasgenootje, dat zij gerust met kerstavond bij hem kan komen, omdat ze bij hem thuis ook geen kerst vieren. Het ene verhaal is vooral komisch, het andere is ontroerend en aan het eind van de film past het soms opvallend in elkaar terwijl andere lijntjes evenwijdig blijken te lopen.

Home for Christmas is gebaseerd op de bundel korte verhalen ‘Only soft presents under the tree' van Levi Henriksen en de film won de jury prize voor best screenplay op het San Sebastian Filmfestival.

“…een bitterzoete en troostrijke mozaïekfilm. Een die is doortrokken van melancholie, maar niettemin vrolijk stemt, omdat iedereen met de beste intenties zo aandoenlijk hard aan het proberen is. Geen gewone kerstfilm dus, maar een (ook stilistisch) mooie film over mensen.” (De Telegraaf)