Do 29 dec 2011 20:15  
 
 

  Poll
  7,02
 
  Regie
  Nanni Moretti
 
  Land - Jaar
  ItaliĆ« - 2011
 
  Duur
  104'
 
  Met
  Michel Piccoli, Jerzy Stuhr, Renato Scarpa, Franco Graziosi, Margherita Buy e.a.
 

Regisseur Moretti maakt meestal films met een kwinkslag. Dat geldt zeker voor de film van vanavond. Hoe heeft hij toestemming gekregen om binnen het Vaticaan te filmen want dat lijkt hij gedaan te hebben. Hij geeft ons namelijk een kijkje binnen de gemeenschap van kardinalen ten tijde van een pausverkiezing. Afgezien van de humoristische kijk op dat strikt besloten conclaaf steekt hij zo nu en dan behoorlijk de draak met de kerkelijke leiders. Zouden ze dat bij het Vaticaan tevoren geweten hebben?

Als er uiteindelijk een nieuwe paus is gekozen, raakt die in een diepe persoonlijke crisis vanwege de vele verantwoordelijkheden die hem boven het hoofd hangen. De hele wereld wacht op de officiƫle bekendmaking, maar hij durft zich niet te laten zien. Op het Vaticaan weet men zich geen raad en daarom wordt de hulp ingeroepen van een psychoanalyticus (regisseur Moretti zelf).

"Regisseur Nanni Moretti excelleert met deze komedie over de verkiezing van een nieuwe paus (...) De humor is zowel scherp als aandoenlijk. Aanrader!" (Algemeen Dagblad)