Do 25 aug 2011 20:15  
 
 

  Poll
  8,23
 
  Regie
  Danis Tanovic
 
  Land - Jaar
  Bosnië-Herzegovina - 2009
 
  Duur
  113'
 
  Met
  Mira Furlan, Miki Manojlovic, Boris Ler e.a.
 

Meestal duurt het jaren voor een land na een oorlogsperiode weer enigszins normaal is georganiseerd. Kunstenaars zijn soms sneller in staat om zo’n periode te verwerken in hun scheppingen.

De Bosnische regisseur en Oscarwinnaar Danis Tanovid (met No man’s land) keert terug naar de tijd toen Joegoslavië nog bestond, maar de spanning van de oorlog al voelbaar is. “Ik wilde een film maken over dat moment, het moment waarop vrede oorlog wordt. Voor de meeste mensen komt het als een donderslag bij heldere hemel”, aldus Tanovid.

Na de val van het communisme keert Divko Buntic terug naar zijn geboortedorp dat hij twintig jaar eerder moest verlaten. In Bosnië-Herzegovina heeft de nieuwe regering de sympathisanten van het oude regime vergeven. Divko arriveert triomfantelijk in een nieuwe Mercedes met zijn jonge vriendin Azra, zijn zwarte kat Bonny en veel geld. Hij eist zijn oude huis op en zet zijn ex-vrouw Lucija en hun zoon Martin op straat. Hij heeft de indruk dat hij alles kan maken en dat geld gelukkig maakt. Maar op een nacht verdwijnt zijn kat, worden zijn zoon en zijn jonge vriendin verliefd op elkaar en lopen ook de spanningen in het land op.