Do 15 jun 2006 20:15  
 
 

  Poll
  9,11
 
  Regie
  Michael Caton-Jones
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk - 2005
 
  Duur
  115'
 
  Met
  John Hurt, Hugh Dancy, Dominique Horwitz, Louis Mahoney, Nicola Walker e.v.a.
 

De film van vanavond en Hotel Rwanda hebben duidelijk raakvlakken. Onderwerp is opnieuw de strijd tussen de Hutu’s en de Tutsi’s, die in 1994 zo velen het leven kostte en het verhaal is opnieuw gebaseerd op ware gebeurtenissen. 

Wij vonden de film van vanavond veel oprechter: Hotel Rwanda heeft naar onze mening een aantal Amerikaanse trekjes, die wij hier nou juist misten.

Father Christopher werkt als priester al tientallen jaren in Afrika en hij heeft steeds meer moeite om bij zijn geloof te blijven door het maar voortdurende geweld dat de regio teistert. Joe is een idealist en hij is naar Rwanda gekomen om daar als leraar te werken aan de middelbare school in Kigali.

Langzaam maar zeker komt het geweld dichter bij de bevriend geraakte mannen. De school wordt een toevluchtsoord voor de Tutsi’s en gestrande Europeanen en vooralsnog worden zij bijgestaan door een kleine Belgische legereenheid onder leiding van Capitaine Delon, die weer -amper- wordt gesteund door de troepen van de Verenigde Naties.

De echte school in Kigali werd gebruikt als filmlocatie en veel leden van de cast en crew zijn overlevenden van de gruwelen. Het maken van Shooting Dogs was dan ook een soort helingsproces voor een bevolking die nog steeds te lijden heeft onder die vreselijke tragedie.