Di 07 feb 2006 20:15  
Do 24 sep 2009 20:15  
 

  Poll
  9,10
 
  Regie
  Kay Pollak
 
  Land - Jaar
  Zweden - 2004
 
  Duur
  132'
 
  Met
  Michael Nyqvist, Frida Hallgren, Helen Sjoholm, Per Morberg e.a.
 

Een festival waarin alle films ‘iets met muziek' moesten hebben was een mooie gelegenheid om de film van vanavond terug te halen naar Oudenbosch. De film kreeg op 7 februari 2006 een 9,1 van de ruim 70 gasten en een groot deel van die liefhebbers komt waarschijnlijk de film nogmaals bekijken. 

Een beroemde dirigent draait helemaal door en gaat terug naar zijn geboortedorp om er tot rust te komen. Maar al snel dirigeert hij - op een onorthodoxe manier; dat wel - het kerkkoor van de (jaloerse) dominee Stig, die van gerespecteerd ‘dorpsleider' al snel degradeert tot onbetrouwbare tegenwerker. De problemen dienen zich dus aan, want de kampen vóór en tégen splitsen zich af. 

Het is onmogelijk het succes van een film te voorspellen. In een van de eerste nieuwsbrieven schreven we het volgende, nadat we de film in een klein zaaltje in Rotterdam hadden gezien: Muziek in een film kan veel doen; een opwellende traan krijgt al snel meer gelegenheid om tot wasdom te komen. Ook het publiek van Film by the Sea zag de film wel zitten en gaf een haast ongenaakbare 4,78 uit 5. Pauline Kleijer liet in de Volkskrant overigens niet veel heel van de film... 

Genomineerd voor een Oscar 2005 voor beste buitenlandse film, die dat jaar naar Mar adentro  ging.


Bijzonderheden
Originele titel: Sa Som I Himmelen

1e vertoning: 9,1
2e vertoning: 9,2