Do 19 okt 2006 20:15  
 
 

  Poll
  8,61
 
  Regie
  Michael Winterbottom
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk - 2006
 
  Duur
  95'
 
  Met
  Farhad Harun, Riz Ahmed, Arfan Usman e.a.
 

Het is bij regisseur Winterbottom geen uitzondering, dat je al snel aan een documentaire denkt bij het zien van zijn films. Dat heeft natuurlijk met de onderwerpen te maken, maar ook wel met zijn manier van filmen.

Asif is 19, woont in Tipton (Engeland) en hij reist af naar Punjab in Pakistan om zijn toekomstige vrouw te ontmoeten. Samen met zijn vrienden Ruhel, Shafiq en Monir komt hij - min of meer bij toeval - in Afghanistan terecht, waar op dat moment de eerste Amerikaanse bommen vallen. Wanneer de jongemannen als Taliban-verdachten door de Amerikanen gevangen worden genomen begint een lijdensweg van verdachtmakingen, ondervragingen en martelingen.

Het zal ruim twee jaar duren voor the Tipton Three weer thuis zijn en de wereld kond kunnen doen van hun ervaringen. Van Monir is tot op de dag van vandaag niets meer vernomen… De film maakt gebruik van archiefbeelden, interviews en gereconstrueerde scènes om het indrukwekkende verhaal in beeld te brengen.

Winnaar Zilveren Beer in Berlijn.


Bijzonderheden
Wim Kavelaars van de Werkgroep Halderberge van Amnesty International zal voorafgaand aan de film in een paar zinnen de huidige situatie rond Gantánamo Bay schetsen.