Do 03 mrt 2016 20:15  
 
 

  Poll
  8,06
 
  Regie
  Grímur Hákonarson
 
  Land - Jaar
  IJsland - 2015
 
  Duur
  93'
 
  Met
  Sigurður Sigurjónsson, Theodór Júlíusson, Charlotte Bøving, Jon Benonysson e.a.
 

De film van deze week mag gerust een tegenhanger van die van vorige week worden genoemd. De IJslandse Oscarinzending werd in Cannes alvast bekroond met de Un Certain Regard-prijs.

De al op leeftijd zijnde broers Gummi en Kiddi leven ergens in een stille vallei in IJsland op een steenworp van elkaar. Maar al meer dan veertig jaar spreken de koppige mannen niet meer met elkaar. Beiden zijn schapenboer en met hun rammen bestrijden zij elkaar omdat ze de beste van het land zijn en al vele prijzen hebben gewonnen.

Maar dan breekt een ziekte uit onder de schapen, die zullen moeten worden geruimd; dat laten de broers niet zomaar gebeuren en daarbij hebben ze allebei zo hun strategieën, al zal er uiteindelijk misschien tóch samengewerkt moeten worden.

"Het uitgangspunt van Rams is even tragisch als komisch, en datzelfde geldt voor de hele film. Al moet daar wel bij worden vermeld dat zowel het drama als de humor bijzonder onderkoeld wordt opgediend door regisseur Grímur Hákonarson." (cinema.nl)

“Een prachtig ingetogen drama over de vraag of we nu beter met of zonder elkaar kunnen leven en hoe lang verkeerde keuzes stand kunnen houden voor het te laat is." (filmtotaal.nl)