Do 31 aug 2006 20:15  
 
 

  Poll
  8,50
 
  Regie
  Roger Donaldson
 
  Land - Jaar
  Nieuw-Zeeland - 2005
 
  Duur
  127'
 
  Met
  Anthony Hopkins, Diane Ladd, Paul Rodriguez, Aaron Murphy e.a.
 

Als u ons verwijt, dat we een beetje lichtvoetig met het seizoen beginnen, dan heeft u gewoon gelijk. Maar er komt nog tijd genoeg voor het zwaardere werk en misschien zitten we vanavond in De Vossenberg wel te puffen vanwege de laatste hittegolf van het jaar en dan zijn de op waarheid gebaseerde wederwaardigheden van Burt Munro (hij wordt in Australië nog steeds geëerd) prima te behappen.

De bejaarde Nieuw-Zeelander Burt Munro beseft dat hij wellicht niet zo lang meer te leven heeft en neemt het besluit, om eindelijk eens te proberen met zijn oude Indian (een motor) het snelheidsrecord te verbeteren op de zoutvlaktes van Utah in de Verenigde Staten. We schrijven 1963.

Het is opvallend, dat Hopkins de rol wilde aannemen. Zoveel spectaculaire rollen (tot op heden meer dan 60, maar denk natuurlijk eerst aan The Silence of the Lambs en  Hannibal, maar ook aan Howards End) en dan nu die van de ouderwetse, naïeve Munro, waarmee Hopkins echt geen Oscarkansen heeft. Het spelplezier is wel zichtbaar, dus we begrijpen hem ook wel weer.