Do 24 apr 2014 20:15  
 
 

  Poll
  9,10
 
  Regie
  Steve McQueen
 
  Land - Jaar
  Verenigde Staten - 2013
 
  Duur
  133'
 
  Met
  Chiwetel Ejiofor, Paul Giamatti, Michael Fassbender, Lupita Nyong'o, Benedict Cumberbatch e.v.a.
 

Regisseur Steve MC Queen liet eerder van zich horen met Hunger en Shame, beide ook met Michael Fassbinder. De eerste was ook bij Fanfare te zien en 12 years… kan echt niet worden overgeslagen. Eigenlijk vallen alle films over de slavernij in het niet bij de film van vanavond, omdat die zo invoelbaar en pijnlijk de vinger op de zere plek legt met de memoires van Solomon Northup. Die leeft in 1841 als vrije zwarte man met zijn gezin in New York als hij wordt ontvoerd en in het zuiden wordt verkocht als slaaf. Daar wordt hij geconfronteerd met alle verschrikkingen die slaven worden aangedaan. Northup doet er alles aan om zijn waardigheid te behouden, al komt hij vaak maar nauwelijks verder dan overleven.

12 years a slave was een van de grote Oscarwinnaars van dit jaar en werd uitgeroepen tot beste film, zoals dat eerder ook bij de Bafta-uitreikingen gebeurde.

“Steve McQueen serveert op ongekend realistische wijze een ongemakkelijke waarheid, zonder met z'n ogen te knipperen en zonder glashelder onderscheid te maken tussen 'goede' en 'slechte' blanken. Want zelfs bij hen die in de film zeggen slavernij te verafschuwen, lijkt vooral de lafheid te overheersen. Zo herschrijft 12 years a slave een essentiële geschiedenisles die tot nu toe slechts in gekuiste vorm tot ons kwam." (De Telegraaf)

Bevat schokkende beelden!