Do 25 mei 2006 20:15  
 
 

  Poll
  8,21
 
  Regie
  Gavin Hood
 
  Land - Jaar
  Zuid-Afrika - 2005
 
  Duur
  94'
 
  Met
  Terry Pheto, Presley Chweneyagae, Mothusi Magano, Israel Makoe e.a.
 

Een Zuid-Afrikaanse film die de Oscar wint voor Beste Buitenlandse film; het land heeft er behoorlijk van op z’n kop gestaan en de hoofdrolspelers werden ware volkshelden. Dat wij die Oscar wel verdiend vonden, kon u al opmaken uit het feit dat de film al als Sneak Preview te zien was in De Vossenberg. Met dank aan Moonlight Film, weer zo’n klein, onafhankelijk maatschappijtje, gerund door een handjevol enthousiaste ‘filmfanatiekers’.

Tsotsi is maar een kruimeldief, die opgroeide ergens aan de rand van Johannesburg en er wordt in zijn wereldje naar hem opgezien, totdat het flink fout gaat. Als hij bovendien bij een overval met een grote BWM aan de haal gaat, blijkt op de achterbank een baby te liggen. Dat zet zijn wereld op z’n kop.

De muziek van Paul Hepker, Mark Kilian en Vusi Mahlasela levert een bijzondere, sfeerverhogende bijdrage. Tsotsi was de openingsfilm van het Amnesty International Filmfestival van dit jaar en scoorde eerder ook in Rotterdam erg hoog. We zagen hem daar op plastic vouwstoeltjes, weet u nog (uit de Nieuwsbrief).