Do 26 okt 2006 20:15  
 
 

  Poll
  8,18
 
  Regie
  Michael Hofmann
 
  Land - Jaar
  Duitsland, Zwitserland - 2006
 
  Duur
  98'
 
  Met
  Josef Ostendorf, Charlotte Roche, Devid Striesow, Max Rüdlinger, Leonie Stepp
 

Eden kreeg op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) van 2006 geheel onverwacht de hoogste publiekswaardering. Eden gaat over de kunst van het koken, maar ook over de liefde.

De jonge vrouw Eden raakt geheel in de ban van de chocola van de corpulente chef de cuisine Gregor, waarmee zij als serveerster kennis maakte op het terrasje waar zij bedient. Eden is getrouwd met Xaver en zij hebben een dochter van vijf met het syndroom van Down. Gregor is erg gecharmeerd van het meisje (en haar moeder) en hij nodigt hen uit, om eens een bezoekje te komen brengen aan zijn keuken. Er groeit een innige maar platonische relatie, ook Eden en haar huwelijk bloeien op en ze raakt eindelijk weer zwanger. Toch wordt Xaver steeds jaloerser op de kok en dat doet Gregor, na een ernstig incident, besluiten om het stadje te verlaten. Hoe zal het hen verder vergaan…

Net als bij eerdere sensuele eetfilms als Eat Drink Man Woman, Bella Martha en Como agua para chocolate loopt het water je in de mond bij het zien van de heerlijke gerechten die Gregor bereidt …

Michael Hofmann begon in 1991 als freelance schrijver en regisseur. Na het maken van een aantal korte films debuteerde hij in 1999 met Der Strand von Trouville. In 2003 won Hofmann ook een prijs op het IFFR, toen met de tragikomedie Sophiiiie!.


Bijzonderheden
Eden wordt in Avant Première voor Nederland vertoond en zal op 2 november in Nederland worden uitgebracht door Cinemien.