Do 18 nov 2010 20:15  
 
 

  Poll
  8,43
 
  Regie
  Thomas Vinterberg
 
  Land - Jaar
  Denemarken - 2010
 
  Duur
  105'
 
  Met
  Jakob Cedergren, Peter Plaugborg, Patricia Schumann, Morten Rose en anderen
 

Groot geworden met zijn Dogma-film Festen heeft Vinterberg nog wel enkele ‘gewone', maar om andere redenen bijzondere films gemaakt. Met Submarino toont hij, misschien wel meer dan ooit, zijn kwaliteiten, want de film kreeg van ons 5 sterren en we mogen hem dus niet overslaan.

In de opening word je onmiddellijk bij de kladden gepakt: twee jongetjes spelen met een klein baby'tje, maar je voelt tóch dat dat de onheilspellende voorbode is van wat komen gaat.

Nick is een dertiger, hij komt net uit de gevangenis en zijn tragische jeugd heeft hem getekend. Bovendien is zijn broer een junk en voor die alleenstaande vader tellen alleen zijn dagelijkse shot en zijn zoon Martin van zes. Al hoeven de broers niets van elkaar, toch schept het gevecht om het leven dat ze beiden voeren, een band. Als ze elkaar echt vinden in de gevangenis, is dat misschien te laat.

Submarino is gebaseerd op het boek van Jonas T. Bengtsson, een Deense schrijver, bekend om zijn harde realisme. De filmtitel refereert aan de martelmethode, waarbij het hoofd van het slachtoffer onder water wordt gehouden totdat die denkt te zullen verdrinken.

Winnaar Canvas-publieksprijs Gent 2010.