Do 04 feb 2016 20:15  
 
 

  Poll
  8,23
 
  Regie
  Joram Lürsen
 
  Land - Jaar
  Nederland - 2015
 
  Duur
  115'
 
  Met
  Gijs Scholten van Aschat, Jacob Derwig, Rifka Lodeizen, Zeb Troostwijk, Juda Goslinga e.a.
 

Als je in Amsterdam het centraal station uitloopt en aan de overkant het Victoria Hotel eens goed bekijkt zie je daar een klein huisje als het ware ingebouwd in het enorme hotel. Hoe dat zo gekomen is, heeft Tomas Roosenboom in 1999 te boek gesteld (en kreeg daar de Libris Literatuurprijs voor) en wordt nu ook verteld in de gelijknamige film Publieke Werken.

In de eerste verhaallijn maken we kennis met vioolbouwer Vedder, die in 1888 in een klein huisje woont tegenover het centraal station in Amsterdam, dat net geopend is. Tegenover dat station is de nieuwbouw gepland van het Victoria Hotel, maar Vedder wil niet verkassen en anders een slaatje slaan uit zijn gewilde locatie. Daarnaast is er zijn neef Anijs, apotheker te Hoogeveen, die medisch fout gehandeld heeft én een aantal mededorpelingen enigszins ongegrond een nieuwe toekomst in Amerika heeft beloofd. Samen zoeken ze naar geld om uit de misère te geraken….

"Maar de belangrijkste prestatie is toch dat de film een schitterend en levensecht beeld geeft van het Amsterdam van 1888 en daarmee in feite een monument op zichzelf is." (nu.nl)

“Het zijn twee verhaallijnen die voortdurend van stuivertje wisselen en ook al is er een sterke samenhang tussen de twee, ze bijten elkaar voortdurend. (..) Gijs Scholten van Aschat toont maar weer eens aan wat een fantastisch acteur hij is. Hij draagt met zijn karakterspel eigenhandig deze net boven de middenmoot uitstekende boekverfilming." (Filmtotaal.nl)