Do 08 okt 2015 20:15  
 
 

  Poll
  8,34
 
  Regie
  Asif Kapadia
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk - 2014
 
  Duur
  127'
 
  Met
  Amy Winehouse
 

In het thema ‘Kunst en Ambacht’ van de Halderbergse Cultuurmaand 2015.

Bij het thema ‘Kunst en Ambacht’ worden al snel documentaires gevonden en Fanfare heeft er dan ook twee in het programma opgenomen. Het kunstzinnige ambacht van (pop)zangeres blijkt (te) zwaar te zijn geweest voor Amy Winehouse en met een andere leefstijl was waarschijnlijk wél een langere carrière mogelijk geweest.

Als haar grote idool Tony Bennett haar adviseert om jazz-zangeres te worden, is dat achteraf gezien waarschijnlijk het advies dat haar leven had kunnen redden. Amy Winehouse maakte veel te eerlijke muziek, geïnspireerd vanuit haar diepste ego om het niet verder te brengen dan desalniettemin fenomenaal popzangeres. Wereldwijd succes van haar meestal bijzondere en originele muziek, zes Grammy Awards, voortdurende aandacht van de opdringerige media, de nodige schandalen, het werd haar te veel, vooral omdat ze dat allemaal niet wilde. Op 23 juli 2011 overleed Amy Winehouse aan een alcoholvergiftiging; ze werd 27 jaar oud.

“Amy breekt je hart, maar is ook een ongemakkelijke zit. De camera, waar ze in het begin zo speels mee flirt, wordt gaandeweg haar grootste vijand. (...) Je wilt wegkijken, en waarschijnlijk was dat precies Kapadia's bedoeling. Want dit is niet alleen een film over Amy Winehouse, het is ook een film over de morele grens van voyeurisme." (Het Parool)

Bijzonderheden
Halderbergse Cultuurmaand Kunst en ambacht
ZA 12 september t/m ZA 10 oktober