Do 22 okt 2015 20:15  
 
 

  Poll
  8,42
 
  Regie
  Fernando León de Aranoa
 
  Land - Jaar
  Spanje - 2015
 
  Duur
  105'
 
  Met
  Benicio Del Toro, Tim Robbins, Olga Kurylenko, Eldar Residovic, Sergi López e.a.
 

Vanwege het dreigende faillissement van distributeur A-film moet de vertoning van Belle komen te vervallen. A perfect day is een waardige, maar bepaald ándere vervanger.

A perfect day won in september de juryprijs van het filmfestival Film by the Sea in Vlissingen; ook wij noteerden 5 sterren uit 5. Fanfare zal hem als Nederlandse voorpremière vertonen, want de officiële uitbreng is pas op 12 november. Met dank aan distributeur Septemberfilm.

Hoewel de boodschap een universele is, is duidelijk dat de film zich aan het eind van de oorlogsperiode in Bosnië afspeelt. Enkele leden van de hulporganisatie ‘Aid across borders’ probeert waterputten te controleren en zo nodig weer geschikt te maken voor de lokale bevolking.

Daarbij krijgen we als kijker ook een beeld van de chaos van een land in oorlog, de onzekere situatie, zelfs bureaucratie, de ellende die de bewoners (hebben) moeten doorstaan en de bende die ná de oorlog zal worden achtergelaten. Alleen met de nodige humor kunnen de pas aangekomen Sophie en de geroutineerde hulpverleners Mambrú en Damir hun werk aan.