Do 10 dec 2015 20:15  
 
 

  Poll
  8,03
 
  Regie
  Jacques Audiard
 
  Land - Jaar
  Frankrijk - 2015
 
  Duur
  115'
 
  Met
  Jesuthasan Antonythasan, Kalieaswari Srinivasan, Claudine Vinasithamby e.a.
 

De winnaar van de Gouden Palm van Cannes van dit jaar hebben we op verzoek van de Halderbergse afdeling van Amnesty International even laten wachten. De groep wilde bij onze jaarlijkse samenwerking juist deze film graag laten zien. De film is onbedoeld erg actueel geworden, omdat hij een vluchtelingenonderwerp heeft.

Drie Sri Lankanen doen vanwege de burgeroorlog in hun thuisland of ze een gezin vormen om de kans op asiel in Frankrijk te vergroten. Hij is een ex-Tamiltijger en met de vrouw en het meisje komen ze terecht in een voorstad van Parijs. Ze kennen elkaar nauwelijks, maar moeten toch proberen om samen een leven op te bouwen om niet door de mand te vallen.

Meerdere films van regisseur Audiard werden in Cannes in competitie vertoond; Fanfare had De roulle et d’os in 2012 op het programma.

"In Dheepan gaat het erom dat de immigranten, gevlucht voor oorlog en geweld, opnieuw in de misère terechtkomen in de gore buitenwijken van Parijs. Hier komt het verhaal van Dheepan, die het goede wil, tot ontploffing, zeker als hij zich realiseert dat het geweld waarvoor hij op de vlucht ging, in Frankrijk terugkeert, misschien in een andere vorm, maar niet minder heftig." (Trouw)

Bijzonderheden
Onze jaarlijkse samenwerking met de werkgroep Halderberge van Amnesty International is op 10 december, de ‘Dag van de mensenrechten’ vormgegeven met de film Dheepan. Vooraf een korte inleiding door de groep.